2022-09-14 284 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 觀塘 - 渝味曉宇 ‎♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 唔洗驚肥嘅火鍋🍲平時打邊爐好驚肥 所以都好少打邊爐原來打邊爐都可以配合生酮飲食今次渝味曉宇 X 生酮飲食達人 唐貝詩設計左一啲生酮食物咁就唔使驚肥啦🔹 暖生糖水一坐低會有一碗紅棗糖水 暖暖胃🔹 醬料: 提供蒜蓉+麻油仲有其他醬料 例如生酮豉油提供🔹 湯底 : 養生花膠雞鍋 選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製三黃雞肉質嫩滑 愈煲湯底味道更鮮美🔹湯底 : 重慶辣大紅鍋 「非生酮」淨係雞湯底又覺得唔夠刺激 想要啲辣 呢個招牌湯底 刺激得來又唔會太油膩好鍾意佢嗰種麻麻辣辣嘅感覺🔹海帶麵我好鍾意配啲主食 例如公仔麵、烏冬或者米粉 打邊爐嘅時候食用不過呢啲就係最容易肥嘅今次呢一隻海帶麵接近零卡路里 主要係纖維 完全唔使驚有負擔 識落爽口彈牙🌟最欣賞呢度 就係可以半份半份咁樣叫唔使一份上兩個人打邊爐又可以食多啲試多啲或者係先試吓半份 啱再叫多啲🔹稻田毛肚🔹海帶苗🔹鮮活海蟶 🔹黑松露墨魚滑🔹黑豚腩肉🔹麻辣牛肉🔹牛小扒🔹手打牛筋丸🔹韭菜豬肉水餃🔹手打蝦滑🌟每款食材都有最佳烹調時間提供參考仲有個計時器可以睇住確保大家可

唔洗驚肥嘅火鍋🍲

一坐低會有一碗紅棗糖水 暖暖胃

🔹 醬料: 提供蒜蓉+麻油
仲有其他醬料 例如生酮豉油提供

🔹 湯底 : 養生花膠雞鍋
選用三黃雞加入花膠、新鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製
三黃雞肉質嫩滑 愈煲湯底味道更鮮美

🔹湯底 : 重慶辣大紅鍋 「非生酮」
淨係雞湯底又覺得唔夠刺激 想要啲辣
呢個招牌湯底 刺激得來又唔會太油膩
好鍾意佢嗰種麻麻辣辣嘅感覺

🔹海帶麵
我好鍾意配啲主食
例如公仔麵、烏冬或者米粉 打邊爐嘅時候食用
不過呢啲就係最容易肥嘅

呢度亦提供左一啲生酮飲品
飲落去好清爽 甜甜酸酸更加開胃

🔹羅漢果茶
滋潤養喉 打邊爐啱晒

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍渝味曉宇重慶老火鍋 (創紀之城五期) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee觀塘
🔎發掘同類美食:#ee火鍋

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #重慶 #火鍋 #渝味曉宇 #麻辣火鍋 #打邊爐
#首創生酮火鍋 #生酮火鍋 #Keto #Ketohotpot