2008-02-27
Lunch hour 人在旺角搵地方食lunch, 遊遊0下見到未食過的呢度, 加上身上有張Openrice 的coupon, 入0黎試試. 叫了個豆花米線+ 凍糯米香綠茶套餐($34), 另加個唔使錢的水晶皮凍(原價好似$17).先0黎糯米香綠茶... 第一次飲呢種雲南茶, 雖然佢並無糯米成份, 但又真係帶糯米0既味, 香得好緊要, 飲落亦清甜冰涼, 推介! 唔知香港有無得買/邊度有得買糯米香?水晶皮凍當然係凍的, 店員行埋0黎介紹話係「豬骨濃湯雪成0者喱狀再切片」, 食落滑溜, 不過因為味道完全被酸酸0地又帶點辣0既汁蓋過, 真係食唔出係「濃」湯.上0黎Openrice 先知原來豆花米線係「人氣食物」之一... 本身食唔得辣, 見豆花米線0係menu 上得「一隻辣椒」所以搏一搏, 好在結果都受得住=P 豆花份量唔少, 白雪雪的望落好滑, 食落仲滑, 不過無乜味道, 要靠酸酸辣辣的肉醬/炸醬同酸菜幫拖; 其他配料有腐竹同芽菜, 加埋無乜特別的米線, 又真係無乜特別, 試過一次就夠了.環境唔錯, 乾淨企理, 裝修型格十足, d 椅坐得幾舒服; 店員們好有禮貌又nice, 其中一個
環境唔錯, 乾淨企理, 裝修型格十足, d 椅坐得幾舒服; 店員們好有禮貌又nice, 其中一個男店員除0左專登行埋0黎介紹何謂水晶皮凍之外, 仲提醒我唔好放水晶皮凍落熱湯入面(「如果唔係會溶0架!」), 服務態度值得一讚. (唔知同見到我影食物相, 又或我的Openrice coupon 有無關係? =P)
埋單$34, 非常經濟... 食物我覺得一般(定係我太大鄉里唔識叫?), 但杯糯米香綠茶真係唔錯, 呢餐亦食得開心, 笑面照俾啦!