2011-04-20 54 瀏覽
久不久都會經過田記,次次見到都有很多人排隊,而且佢標榜的龍蝦粥、魚粥等都好受歡迎(次次都見到好多人食),再加上曾經係雜誌見過佢D介紹;咁我同老公仲特登搵日早少少去,費事要等位……6:30就到了﹗其實6:30都已經開始要等位,不過我地好好彩,啱啱有人走先立即有位坐﹗大排檔格局,一坐低就叫了龍蝦粥、豉油王炒麵同沙薑雞腳,仲有支大藍妹添﹗龍蝦味白粥龍蝦粥好快就到,黎到的時候,窩粥仲滾緊的,感覺非常良好﹗先睇一睇,全窩得4舊龍蝦,得一舊係啖啖肉個隻;好啦,咁嘅價錢(好似係$68)係咁上下啦,算吧﹗咁開始食落口了﹗個龍蝦唔新鮮,D肉唔夠白,而且很散,當然啦,龍蝦唔新鮮,個粥都唔會好味﹗個粥底都唔夠綿,我相信可以再煲多一段時間先LOR,而且我相信佢唔係連埋D龍蝦一齊滾,所以龍蝦還龍蝦,粥還粥,只係錯誤地將兩樣嘢放埋一齊咁解﹗成件事就錯晒LOR﹗同埋,我以為日日賣龍蝦,又咁多人食,D龍蝦應該係新鮮啦,但原來又係錯﹗豉油王炒麵無聲無色地變左回鍋肉炒公仔麵?個炒麵等左好耐,追完又追,到最後佢攞左碟風馬牛不相及的回鍋肉炒公仔麵黎﹗我地同阿姐講,呢個唔係我地WOR,佢話唔知係咪落錯單,你如果冇問題就食埋佢啦

龍蝦味白粥

豉油王炒麵無聲無色地變左回鍋肉炒公仔麵?

個炒麵等左好耐,追完又追,到最後佢攞左碟風馬牛不相及的回鍋肉炒公仔麵黎﹗我地同阿姐講,呢個唔係我地WOR,佢話唔知係咪落錯單,你如果冇問題就食埋佢啦,價錢照收炒麵錢﹗咁……我地食埋LOR,嘩……油到呢,不如改叫回鍋肉油浸公仔麵啦,食完面個浸根本冇可能食到下面個D,成碟麵得3塊回鍋肉,佢都夠膽死收人好似$48一碟﹗

「走」沙薑雞腳

相信只有田記才會有獨家的「走」沙薑雞腳,食落去完全冇味,我又問阿姐攞碟沙薑先……佢話今日冇沙薑呀,D雞腳唔夠味?比D豉油你好唔好?我立時O左,你冇沙薑都夠膽賣沙薑雞腳?好嘢﹗

一路食都一路聽到D人催呢催路,又話成日漏單咁……而且價錢都唔係平,相信冇下次了﹗