2018-02-13
又一餐Christmas Lunch buffet,今次揀遠少少,由紅磡搭的士去尖沙咀柯士甸道西既W Hotel,聖誕節前成人每位港幣$358,信用咭白金卡以上 (Citi bank、HSBC、HSB、AE) 有9折。講返食物︰1) 海鮮:有龍蝦鉗、凍蝦、麵包蟹、青口,除左青口外,其餘都有食,龍蝦鉗大隻多肉但味道較淡、凍蝦大隻而且彈牙有鮮味、麵包蟹鉗多肉有鮮味,正! 順帶一提,龍蝦鉗我拎左兩轉之後餐廳都無再refill,改為供應凍蝦,有啲失望;2) 刺身壽司:刺身種類好多,有三文魚、吞拿魚、希靈魚、鯖魚、鯛魚、北寄貝、八爪魚、蟹柳等等,啲刺身都幾新觧,而壽司亦都有好多選擇;3) 熱盤:有焗蠔、烤牛肉、烤羊架、魚、燒物、炸物、咖喱、中式點心、粉麵、中湯、西湯等等,就到聖誕節,當然唔少得烤火雞,抱住懷疑既態度試左一塊,肉質竟然唔鞋口,最後拎多塊黎食。鍾意食辣既我竟然見到有川椒雞,即刻拎左黎試,可惜一啲都唔辣;4) 冷盤:有煙三文魚、火腿、沙律菜、芝士等等 ;5) 甜品:目測有十幾款,大部份既甜品味道都正常,最好味係法式焦糖布甸,焦糖係厚厚既一層,好滿足; 另外仲有朱古力噴泉同芝士
講返食物︰
4) 冷盤:有煙三文魚、火腿、沙律菜、芝士等等 ;
5) 甜品:目測有十幾款,大部份既甜品味道都正常,最好味係法式焦糖布甸,焦糖係厚厚既一層,好滿足; 另外仲有朱古力噴泉同芝士火鍋,有芝士火鍋真係好驚喜,因為好少自助餐有提供芝士火鍋,芝士好香,芝士迷必試;
6) 雪糕:共4種味道,我覺得芒果雪萉係最好味。
總括而言:
環境方面,餐廳有無敵大海景,光線充足景觀開揚,樓底高無壓迫感,地方大、座位多但檯與檯之間略微太密。
服務方面,酒店職員同餐廳員工都好有禮貌,而且收碟速度都快同主動。
食物方面,食物種類都好多,整體味道大致上唔錯,唯一要講既係放湯既位置有啲高,我身高160,當日著左兩吋高踭鞋都覺得有啲困難。