2017-01-15
今次第二次去三井,之前去過幾好,行過旺角唔知食咩好,就去返三井食放題,唔使諗。而且放題咩都有得食。對比起其他,三井的menu款式數量是中等,不會太多,太多又試唔哂,另外有D特別既菜色,出面無,可以試下。食放題次序肯定係刺身行先,當然刺身的味道間間都係咁上下,都係個幾間到攞貨,不過呢,最近要新鮮,呢間放題既刺身都keep得幾好,刺身夠新鮮,厚度都適中,排位都有花過心思,賣相幾好,鯛魚仲刻意擺到成朵玫瑰咁。其次點刺身最重要係足單,點個樣就黎齊個樣,唔使催唔使翻單,除左足單,醬料都足,蟹腳有另外比醬汁,幾周到。有D特色創作壽司,如橙之花,紅之花,白之花唔知咩黎,照落,黎到先知原來係三文魚,吞拿魚,同鯛魚整成,仲有海膽軍艦都幾鮮甜。然後,我地有叫升級,食左拖羅壽司,真係入口即溶啊。燒河豚唔係到到都有,叫左黎一路吹水一路飲住一路食,都幾ok。鍾意食軟殼蟹,所以都叫左個手卷食,都炸得幾脆。後來又叫左D燒物同天婦羅,好難得有炸金菇,卜卜脆好好食。燒青魚,個人至愛,不過細舊D,要叫多幾轉,燒蝦都幾好食,夠乾身,肉質都夠彈。仲有炸生豪,夠鬆,幾好食。最後食埋幾個甜品先走,滿足哂。2人埋單五百幾不得不提侍
對比起其他,三井的menu款式數量是中等,不會太多,太多又試唔哂,另外有D特別既菜色,出面無,可以試下。 食 放題次序肯定係刺身行先,當然刺身的味道間間都係咁上下,都係個幾間到攞貨,不過呢,最近要新鮮,呢間放題既刺身都keep得幾好,刺身夠新鮮,厚度都適中,排位都有花過心思,賣相幾好,鯛魚仲刻意擺到成朵玫瑰咁。
有D特色創作壽司,如橙之花,紅之花,白之花唔知咩黎,照落,黎到先知原來係三文魚,吞拿魚,同鯛魚整成,仲有海膽軍艦都幾鮮甜。 然後,我地有叫升級,食左拖羅 壽司,真係入口即溶啊。燒河豚唔係到到都有,叫左黎一路吹水一路飲住一路食,都幾ok。鍾意食軟殼蟹,所以都叫左個手卷食,都炸得幾脆。 後來又叫左D燒物同天婦羅,好難得有炸金菇,卜卜脆好好食。燒青魚,個人至愛,不過細舊D,要叫多幾轉,燒蝦都幾好食,夠乾身,肉質都夠彈。仲有炸生豪,夠鬆,幾好食。最後食埋幾個 甜品先走,滿足哂。 2人埋單五百幾 不得不提 侍應都幾好態度,都好親切。