2022-10-10
🔸️創發潮州飯店 🌍 潮州菜📍九龍城城南道60-62號出左去成日夜晚想食餐好嘅就同朋友你識我想你好耐嘅潮州菜因為見到佢地擺盤放曬出嚟好特別亦都未試過咁就嚟試下啦九龍城都方便朋友泊車有耐性方便朋友泊車開飯前同飯後都提供功夫茶飲既~ 呢度好多都係時價,亦都冇餐牌提供,想食咩就同阿姐講或者這去樓下菜檔攤點餸,都係個幾特別嘅體驗。🗨️ 蠔仔粥呢個好味,足料,肉碎,蠔仔多同肥美,仲有咸魚,好夠味🗨️ 韭菜豬紅正常,份量少🗨️ 糖醋麵好期待既一味,因為成日見人叫,以為好特別,點知醋,糖,麵味非常獨立🗨️ 花生豬手唔多吸引,上到黎隻碗裂左,溜曬啲汁,同呀姐講要換隻碗,無理過我地🗨️ 春菜已煮好,正常🗨️ 蝦蟹雙棗蝦棗好食啲,兩三位友人話食蟹棗有vanilla 味?!🗨️ 反沙芋另一個好期待嘅甜品,因為手工繁複,唔喺度度有得食,今次終於得償所願,食後感係好甜!每人$220左右,可能我地唔識嗌餸,亦都唔係正宗潮州人,唔識欣賞,整體感覺麻麻!首先,唔覺得個味道非常之好。第二,沒有標明價錢,其實都唔知佢收左幾多錢/收得啱唔啱。第三,所有份量都係極細,適合二,三人食,細細份。
📍九龍城城南道60-62號
🗨️ 蠔仔粥
呢個好味,足料,肉碎,蠔仔多同肥美,仲有咸魚,好夠味
🗨️ 韭菜豬紅
正常,份量少
🗨️ 糖醋麵
🗨️ 花生豬手
🗨️ 春菜
已煮好,正常
🗨️ 蝦蟹雙棗
蝦棗好食啲,兩三位友人話食蟹棗有vanilla 味?!
🗨️ 反沙芋