2021-03-24
~臺灣精釀啤酒拼盤$238 (6款)🇹🇼-紅龍果柳丁酸🍊酸酸甜甜咁,唔似飲緊酒😙。如果係女仔👧🏻或者好似我呢d平時唔係太飲酒的都可以試下🤪。而且幾開胃😌,攞嚟做餐前酒都係個唔錯嘅選擇👍🏻。因為呢杯係第一杯飲的,飲落去係微酸,但當我哋飲埋其他之後再飲番🍺, 酸度即刻直線上升🍋。-小暑茉莉花社交型啤酒🌸呢杯飲落比較淡同清香👃🏼。比起第一杯,酒的味道重返少少😙,但飲落去反而冇咁刺激,飲落嘅感覺好舒服😌。呢杯都推薦唔多飲酒嘅朋友可以試吓👍🏻。同埋唔知關唔關我自己本身鍾意飲茶事😂,咁多杯入面我最鍾意呢杯💕。-Low 逼馬告白啤酒❤️呢個就有檸檬同香茅的香味👃🏼。但神奇地雖然加咗檸檬但係冇咩酸嘅感覺🍋,反而因為有檸檬而令成個感覺清新咗🍀。同埋雖然係加咗香茅,但唔知係咪都係因為都係香料🧐,飲落去覺得有少少似薑味😂。-暗黑蜂蜜啤酒🍯呢個唔知點解唔係好飲得出有蜂蜜嘅甜味😂,反而覺得有少少咖啡味☕️。本身鍾意飲咖啡嘅人可以試吓呢個😂,味道都幾特別。-百香果酒花🍍呢杯都有少少微酸🍋,同埋都真係飲得出百香果味🍺。可能第一杯比較酸,所以就遮蓋咗本身嘅味道👅。而呢杯酒的苦味會比較重😌,所以中和咗原先百香果嘅酸味,令到
-紅龍果柳丁酸🍊
-小暑茉莉花社交型啤酒🌸
-Low 逼馬告白啤酒❤️
-暗黑蜂蜜啤酒🍯
-百香果酒花🍍
呢杯都有少少微酸🍋,同埋都真係飲得出百香果味🍺。可能第一杯比較酸,所以就遮蓋咗本身嘅味道👅。而呢杯酒的苦味會比較重😌,所以中和咗原先百香果嘅酸味,令到百香果嘅香味更加突出👍🏻。
蚵仔黑 🦪
呢杯係酒精最濃🥃,亦都係我個人覺得最特別嘅一杯🤪。同平時啤酒淨係加花🌷同水果🍎的味道唔同,呢個大膽咁挑戰用海鮮🦞。入面加咗蠔殼蠔肉去製作🦪。飲落去真係有少少蠔嘅腥味, 特別係吞落去果下😌。鍾意創新同埋鍾意大海味道嘅朋友可以試吓🌊。
✨呢間餐廳同平時去飲酒嘅酒吧唔同🍺,環境比較清靜,而播的音樂都比較輕鬆🎶。但係又好似比咖啡店有氣氛啲☕️。好適合一班朋友或者情侶👯♀️可以坐低飲下酒傾吓計💬。而最令我驚喜嘅係每一位店員對啤酒都非常之熟悉🧠,而且非常有耐心咁同我哋講解每杯啤酒嘅特色同埋飲落去嘅先後次序😙,等我哋唔會戇居居咁😂。
✨另外platter都會mark低咗no.1️⃣,可以根據no.係餐牌度搵返喺邊隻酒🍺,而且仲會有埋嗰隻啤酒嘅成份,酒精濃度,苦度同埋啤酒類型😆。或者都可以睇返platter下個張紙📄,連邊間酒廠都可以見到架🏭,連我呢啲對酒冇咩認識的,去完之後都好似變咗專家咁😎。