2021-11-15 1226 瀏覽
今晚發挖到好正既餐廳,忍唔住想公諸同好,餐廳位處屯門市廣場一角,入到去位置比較迫喼,餐廳主人用盡餐廳位置佈置到如日式小酒居內裡只有大概十張細枱,而門口位置係串燒廚房重地,想食咩枱頭一望一目了然侍應奉上兩張餐牌給我們後便忙於招待及收拾,晚飯套餐$168有前菜、飯、兩串串燒及連飲品,都幾化算,一於落單各自叫個套餐先餐廳雖小,牆上掛了多幅以日本為主的掛畫,有些枱以日本啤酒架組裝而成,成為餐廳特色風格。店員捧著一個兜游走每張枱派發串燒物,我地點左豬腩葡萄卷,豬腩片微焦包著波子提子燒製,咬落提子還脆口,肉汁與提子混和,味道唔錯(前菜)鰹蒜味噌漬: 橙黃色一粒粒,望落一點都不討好及起眼,但一食難忘兼停唔到口,原來佢係幼嫩的蒜子粒,食落有別於平時所吃到的蒜子,一點蒜味都唔覺,反而甜甜濃濃的鰹魚醬汁提升了它的美味口感,尤如食緊nuts一樣(前菜)冰菜沙律:點既時候都有點尤疑,因為食過煮熟過既冰菜,感覺無咩特別,上到枱無即刻食,一直食其它食物將它閒置,終於夾起一片品嚐,嘩,比起我之前食既煮法哩個涼拌完全係另一回事,冰菜面有點冰珠粒的特徵,食落嫩口特別,同芝麻醬好match香菇、秋葵串燒:秋葵選用細條si

香菇、秋葵串燒:秋葵選用細條size差不多的,每條食落都係嫩芽般的口感。

大阪牛肉飯:牛肉粒粒都好淋好入味,牛肉汁撈軟糯既珍珠米食,美味,望落size細細碗,一個人食份量好夠

鯖魚飯:鯖魚淋上日式豉油再自己加上鮮榨檸檬汁,伴白飯享用簡單而美味

玉子燒:燒到面層帶焦微燶既口感兼收緊玉子的水份,令到甜度微提升。

飲埋杯麥茶,促進血液循環又幫助消化。

2021-11-11
  • 鰹蒜味噌漬