2021-11-13
放假日,梗係要出去搵野食,慰勞下自己啦!咁尋日行開中上環,突然見到呢間新開嘅日式居酒屋,八掛同店員傾幾句先知,開左2、3個月左右,再睇價錢,都可接受範圍,於是就試一試佢!店入面裝修一般啦,燈光柔和,氣氛都唔錯。店員服務非常好,仲成日走黎傾下計,重點係完全熟悉餐牌,例如食物係邊黎呀、點樣食先最好呀、呢個係咩部位呀,全部都答到,仲好詳細添,值得一讚!我就叫左豬頸肉、牛舌串燒,都等左好耐,但一問之下,原來係即叫即燒,再食第一啖,嗯!值得!肉質嫩滑多汁,而且仲有淡淡嘅炭燒味!有時好怕食串燒食到啲燒到燶哂當係炭燒味個啲架嘛🙄冇理由只係食串燒架嘛,咁於是我就叫左個牛舌飯。黎到嘅時候,嗅到牛舌香味再加…燶味?咁梗係心一沉啦,唔係嘛?唔知係味我個樣問題啦,個個店員就即刻話呢個飯底佢地特別整到有少少飯焦。咁特別?一試,嗯…係脆口嘅,唔係痴牙架啵,個人覺得幾特別!牛舌雖然大舊,但一啲都唔難咬開!飲品方面,都幾多選擇,支裝生啤、啤酒、清酒、吟釀等等,不過店員有強調佢地全部嘅酒,產地都係日本。店員都推介左一款叫「八重垣 青乃無 純米大吟釀」,飲落唔會好勁,口感都幾純,幾易入口,值得一試!總括黎講,呢間居酒屋,
店入面裝修一般啦,燈光柔和,氣氛都唔錯。
總括黎講,呢間居酒屋,值得再食!