2020-05-17 277 瀏覽
今日就同大家介紹下一間位於長沙灣既文青Cafe,呢間Cafe位於元州邨附近,雖然餐廳附近都係街市檔口,有點格格不入,但入到去環境都算靜,坐得都算舒服😌。餐廳純白色門口,同周遭環境有大對比!我同朋友一人叫左兩個輕食share!第一個蛋包飯真非常吸引😍😍!條鰻魚雖然唔太厚身但好好好長!蛋煮到有點蛋汁,口感有點濕但味道豐富又甜滑,旁邊既伴菜都輕輕炸過,都幾香口,即使係偏食既你都會愛上佢!醬汁方面,鰻魚汁非常多!足夠你配埋飯一齊食!茶漬飯有點失望🙍‍♂️!飯係用左用咗泰國/越南米,每一粒飯都唔會吸收湯汁,而口感較差,食落容易斷,用嚟做茶漬飯有點唔太夾!另外,茶🍵味道有點特別,味道主要偏鹹,但都味道上都還可以。不過配茶漬飯既南瓜🎃同雞翼整得幾好味😋!南瓜炸到幾脆身,味道甜甜的,好容易入口!另外雞翼用上柚子醬,腌得好入味,食落好清新!另外,餐廳還有其他出名茶味戚風蛋糕。整體而言,食物質素都唔差,每道小食配菜都見到店舖落足心機!大家可以嚟試下佢地既蛋糕同野食!

照燒鰻魚蛋包飯
茶漬飯。配柚子雞翼和風南瓜
照燒鰻魚蛋包飯