2015-02-09
平時聽人講pepper lunch 就聽得多,今日係又一城溜完冰特登去一試,果然係正!小編見識少,覺得所有用鐵板上既食物都特別好食。無他既,因為食既時候一定會係熱既!而且有種與時間競賽既感覺,因為聽過有同學因為冇攪啲飯而令啲飯焦黑曬... 所以我一拎到個黑椒牛肉飯餐就攪同埋炒下佢,令飯入面既黃油,同飯,牛肉完美咁融合一齊。雖然係咁講,但黃油既味道唔太明顯。其實食材有個重點,就係食材要有食材既味。有人話食牛有牛味係廢話,但其實打邊爐打得多,發現牛係真係可以冇牛味,好似食橡皮咁,但pepper lunch 既牛肉有牛肉既鮮味。雖然未去到有肉汁既程度,但起碼我認為自己唔係食緊一塊無味既橡皮。而且飯上面既粟米粒都係重點,雖然只係配料,但當中保持左粟米應該有既甜味,配上混有黑椒既飯,成個味道多左一分層次感,唔會單純流於刺激同濃烈既味道,當中仲有自然既鮮甜,如果唔想單純享受刺激既味道,記得要好好品嚐當中既配料啊!