2018-05-06 820 瀏覽
又黎到維多利亞公園對面既大坑,呢度勝在有各色各樣高品位既餐廳,地方稍偏僻,但勝在幽靜。今次意外發掘新美食,比呢家門面吸引就糊里糊塗入左去,低調得來卻格調十足,薄暗中亮起的燈火,氣氛柔和,細味牛扒,享受二人世界。餐牌呢度都有好多唔同既酒可以選擇,烘得超鬆化既餐包,無論係外層定內層,一樣鬆軟,加埋濃厚蒜蓉牛油,「熱辣辣」,紛香撲鼻,encore都無問題。New England Clam Chowder鬆脆農夫包盛滿周蜆肉湯打開包蓋傳來陣陣香味,材料豐盛。忌廉湯濃郁帶清甜味,大大隻既蜆,肉質肥美,提升湯既鮮甜味。內裡既麵包溶入湯中,質感濃郁稠密,非常飽足。14oz USDA Striploin食開牛肉既人都知Striploin係前腰脊肉所以呢塊扒肉質緊實,食落有咬勁,每一口既牛肉味十足,加上牛扒帶少少脂肪,食落香滑,而配菜:脆卜卜既粗薯條唔油膩,薯味十足!12oz Fillet Mignon 菲力牛排聽聞係最嫩既一個部份,所以呢隻同Striploin質感完全吾同,肉質好Soft,肉汁豐富,可謂入口即溶,一試難忘,我個人比較鍾意食呢隻,牛肉味仍然香濃,但比起Striploin更鮮嫩。而配菜:焗
地方稍偏僻,但勝在幽靜。

今次意外發掘新美食,比呢家門面吸引就糊里糊塗入左去,

餐牌
呢度都有好多唔同既酒可以選擇,

烘得超鬆化既餐包,無論係外層定內層,一樣鬆軟,

New England Clam Chowder
鬆脆農夫包盛滿周蜆肉湯

打開包蓋傳來陣陣香味,材料豐盛。
忌廉湯濃郁帶清甜味,
大大隻既蜆,肉質肥美,提升湯既鮮甜味。
內裡既麵包溶入湯中,質感濃郁稠密,非常飽足。
14oz USDA Striploin
食開牛肉既人都知Striploin係前腰脊肉
所以呢塊扒肉質緊實,食落有咬勁,
每一口既牛肉味十足,加上牛扒帶少少脂肪,食落香滑,
而配菜:脆卜卜既粗薯條唔油膩,薯味十足!

12oz Fillet Mignon

肉質好Soft,肉汁豐富,可謂入口即溶,一試難忘,
而配菜:焗薯Jacket Potato,薯味都十分香濃,仲帶有少少清甜味,
加上Sour Cream既配搭,好適合做香濃主菜既配菜!

最後上埋甜品
strawberry cheesecake sundae
上層帶有焦糖,下層芝士凍餅
口感細緻,沃香芝士味,搭配草莓去膩
America chocolate sundae
選用高濃度可可朱古力,
甜中帶甘,不愛甜吃人士都會愛上

餐廳既食物有高水準既表現,而且服務質素良好,
侍應會主動收拾以及加水,隨時留意客人既需要,
雖然價錢偏貴,但食飯唔係只有食飽,
仲有食佢既服務同環境,所以我先一直追求唔同既美食!
食家快D黎試下啦!
2018-03-28
  • New England Clam Chowder