2021-06-24 1092 瀏覽
啟德距離返工地方九龍灣大約15分鐘路程,我有時候會約埋同事去啟德食飯。近年啟德發展項目越來越多,住宅項目一個接一個,餐廳亦越開越多,La Mensa係啟德最早期嘅餐廳之一,亦係我近期好鍾意嘅餐廳之一。餐廳嘅裝潢極具質感,尤其係彷樹木凹凸牆身。傢俬地板屬於木製🪵,加上燈光昏暗,令人有種慵懶隨性既感覺。餐廳室外座位旁邊有工程進行中,有少少大煞風景,不過我非常期待工程完結後嘅面貌。- 帕馬森香蒜烤羊架羊架肉質正常,但勝在羶味唔重,羊肉味幾濃。每一件羊架都灑上厚厚既帕馬森芝士,增添風味既同時並唔會搶走羊肉嘅味道,賣相仲變得更吸引😍- 黑松露雜菌雲吞雲吞包得好好,完全無漏餡。除左意粉講求Al Dante,雲吞都一樣,軟稔得嚟帶點煙韌,La Mensa完全做到呢一點🤙🏻,配以簡單的忌廉汁已經好正。雲吞上面灑上芝士粉,餡料入面亦有芝士,可謂雙重「芝」味🤩另外加咗黑松露但唔會喧賓奪主。- 新西蘭白酒煮青口&海蜆海蜆好鮮甜,青口大大隻肉質飽滿。番茄、白酒同蒜蓉令味道更豐富,加添一份辣味既刺激。另外仲配上兩片蒜蓉包,蒜蓉包吸收左湯汁後出乎意料地好食👍🏻- Sangria 星期六當然要飲酒,逃離一下社會嘅壓

- 帕馬森香蒜烤羊架
Lamb  Cutlets

- 黑松露雜菌雲吞
Truffle  Mushroom  Ravioli

- 新西蘭白酒煮青口&海蜆
Garlic  Mussel  and  Clam  Bucket

- Sangria
星期六當然要飲酒,逃離一下社會嘅壓迫。Sangria算真材實料,入面有水果粒,所以果香味幾重,味道亦唔算太甜,仲有啲橙皮添🤣
Sangria

- 焦糖爆谷奶昔
我朋友no millshake no life,所以佢叫左最邪惡既焦糖爆谷奶昔。飲落唔算甜膩,口感綿密,焦糖嘅味道唔會蓋過奶香味,兩者同樣突出,爆谷增加脆脆口感。
Caramel  Popcorn  Milkshake

總括而言,食物同飲品款式非常多,今日呢三道菜式都好出色,其中黑松露雜菌雲吞係我認為非叫不可😝。另外奶昔真係好吸引,等我下次試吓先!
2021-06-19
Lamb  Cutlets