2017-02-23
自西港島綫o係2014年底通車後,其實我都一路無坐過,真係慚愧!無辨法啦,西環同西貢,大家相差一個字,但卻無雷公咁遠。今次為就番住上環既朋友,所以要長征一次啦!我第一次黎,但其實間餐廳都好易搵到,就在海徬既前方的一排餐廳中。再行入餐廳就見到幾個大大個既釀酒蒸餾機,真特別,釀造自家本地製啤酒!餐廳內在裝飾都好有特色,除左D綠化植物、海報、畫等,仲加入本地特色既紅色廟燈,幅幅牆都好有心思,我地當藝術品咁欣賞添呀!Little Creatures其實o係澳洲已經好出名,暑假既時候我去過Perth Fremantle已經見過,佢宜家進軍亞洲市場,我一定要黎見識呢個集釀酒廠同酒吧於一身既餐廳!飲新鮮整既啤酒,對住個蒸餾機特別雀躍!貪心且有選擇困難當然想樣樣試!最適合不過的梗係要叫Beer Paddle一個paddle有六杯100毫升,其實唔多,加埋一個Pint到遮六款入面有兩款本地釀製:pale ale+house brew,其餘四款澳洲直送黎Pilsner Ale: 味道好清帶甜,用麥同德國啤酒花釀製Bright Ale: 我首選,帶果香既,無咩苦味House Brew:好特別,因為係有吹波糖
無辨法啦,西環同西貢,大家相差一個字,但卻無雷公咁遠。
今次為就番住上環既朋友,所以要長征一次啦! 我第一次黎,但其實間餐廳都好易搵到,就在海徬既前方的一排餐廳中。 再行入餐廳就見到幾個大大個既釀酒蒸餾機,真特別,釀造自家本地製啤酒! 餐廳內在裝飾都好有特色,除左D綠化植物、海報、畫等,仲加入本地特色既紅色廟燈,幅幅牆都好有心思,我地當藝術品咁欣賞添呀! Little Creatures其實o係澳洲已經好出名,
暑假既時候我去過Perth Fremantle已經見過,
飲新鮮整既啤酒,對住個蒸餾機特別雀躍! 貪心且有選擇困難當然想樣樣試!
最適合不過的梗係要叫Beer Paddle
六款入面有兩款本地釀製:pale ale+house brew,其餘四款澳洲直送黎 Pilsner Ale: 味道好清帶甜,用麥同德國啤酒花釀製 Bright Ale: 我首選,帶果香既,無咩苦味 House Brew:好特別,因為係有吹波糖味既
India Pale Ale:都帶果香,顏色深d,但都有水果香
其實飲啤酒同品酒差無幾,都係要留意色澤 Colour、氣泡Carbonation、潔淨度Clarity (3Cs)。
飲之前可以搖搖杯,散發酒香!跟住就可以用味蕾品嚐。
如果唔識,可以問店員,佢地好友善會幫我地! 有好啤酒當然有美食相送!我地主要叫左D小食,可以試多幾款ma Crispy Chicken
啖啖肉,又乾身香脆,最岩送啤酒
佢每件雞粒都會連少少皮 內裡肉剛好,唔會乾,仲有保持少少濕潤
個醬汁酸酸甜甜中和肥膩感
所以炸起之後特別香口,而且調味剛好,必點 Brussels Sprouts
Brussels Sprouts其實細細粒,但煮都有技巧,過火會變酸
呢度煮得軟硬度剛好,而且簡單肉腸粒吊起左味道,帶咸香 Corn Cob
呢個真係第一次試到
其實係粟米搽左沙律醬
但上面灑上烘焙過既藜麥(通常沙律多,焗過既第一次試)同香料。
而家藜麥大行其道,作健康之首選!
食起來脆脆有口感,好搞笑 Pork Belly Tacos
醬汁惹味,細細件,但材料超足
因為我不斷想將佢地包起,不斷趺出來
豬肉唔會好肥,反而帶油脂香味 明明食完好飽,點知店員送上 甜品菜單
又忍唔住點了兩個啤利撻同雪糕杯 個啤利撻好大呀,又四件開半既啤利
個撻邊係脆硬既焦糖邊,
配滑滑同較清既啤利同開心果雪糕,太好味了 雪糕杯係大牌子,但D配料多有honeycomb 推介食完行海傍,夠浪漫!
美酒美食釀酒廠,It's all I want, Cheers to the weekend!!!!!!