《燒烤堂 - 尖沙咀》放工好想食串燒,拉埋舊同事一齊去尖沙咀聚吓舊順便飲番杯,燒烤堂嘅啤酒$48杯仲有買一送一,基本上每一枱都會叫返兩杯啤啤佢💪🏻呢度嘅串燒種類好多,價錢都好合理,最平十零蚊已經有一串,另外仲有好多特色嘅菜式,例如燒鵝肝、燒海鮮等都係人氣推介嘅食品,當晚我哋兩個人邊飲酒邊食越食越多嘢🤣但係埋單每人都係三百零蚊左右,認真抵食💁🏻‍♀️鹽燒三黃雞腿肉雞腿肉烤得外焦內嫩,鹽味恰到好處,感覺三黃雞嘅肉質比普通雞更鮮嫩多汁,同埋肉味更加濃郁💁🏻‍♀️鹽燒雞皮雞皮烤得香脆可口,一片過成塊面咁大,表面微微焦黃,基本上好似薯片一樣咁脆口,鹽既調味讓令一口都充滿了香氣,特別適合搭配啤酒💁🏻‍♀️鹽燒雞軟骨雞軟骨食落爽脆,鹽燒手法保留了肉既鮮味💁🏻‍♀️麻辣雞軟骨麻辣雞軟骨口感彈牙,麻辣醬既香味帶有微微既辛辣💁🏻‍♀️古早味燒鮮三黄雞全翼店員特別推介,雞本身肉質鮮美,經過烤制後既香氣四溢,表皮微脆同埋好香雞油味,肉質卻依然軟嫩,我覺得比雞腿肉更加好食💁🏻‍♀️手切牛胸爽我一向都好鍾意食呢一個部位,食落爽脆有油香,睇落白雪雪以為係肥膏,其實係筋膜嘅部份,越咬越香牛油味,但係你唔會覺得好油膩💁🏻‍♀️薄切牛
《燒烤堂 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️鹽燒三黃雞腿肉

💁🏻‍♀️鹽燒雞皮

💁🏻‍♀️鹽燒雞軟骨
雞軟骨食落爽脆,鹽燒手法保留了肉既鮮味

💁🏻‍♀️麻辣雞軟骨
麻辣雞軟骨口感彈牙,麻辣醬既香味帶有微微既辛辣

💁🏻‍♀️古早味燒鮮三黄雞全翼

💁🏻‍♀️手切牛胸爽

💁🏻‍♀️薄切牛舌芯
牛舌切得薄但係仲保留到佢彈牙嘅感覺,口感滑順,調味配搭令到味道濃郁,個人覺得可以落多少少椒鹽配埋蔥一齊食

💁🏻‍♀️牛骨髓
出面比較少食到燒牛骨髓,口感同質地滑膩,用咗香蔥蒜蓉條配一齊燒,食落濃味同埋軟腍腍

💁🏻‍♀️羊架

我唔太食羊的,朋友話個羊架燒到六成熟左右,個樣嘅味道唔會太勁,都仲係鮮嫩多汁,而且幾大塊

💁🏻‍♀️泡菜五花腩

用咗韓式嘅方法炮製,但係有泡菜嘅酸甜味,可以去除五花肉本身嘅肥膩感

💁🏻‍♀️泰式豬頸肉
經典嘅燒烤菜式,佢個泰式燒烤醬其實都幾惹味,豬頸肉燒到外邊脆卜卜好香口,罪惡感滿滿的

💁🏻‍♀️燒豚肉荔枝卷

自從試過一次豚肉荔枝卷之後就幾鍾意嗰種又鹹又甜嘅感覺,外面嘅薄切豚肉包住荔枝肉,鹹香味十足但係又食到荔枝嘅甜香👍🏻

💁🏻‍♀️蒜蓉燒蠔

又係經典嘅燒烤菜式,今次呢兩隻蠔都幾大隻同埋幾鮮味,食完成口都係蒜蓉嘅味道,但係咁樣先至係食蠔最配搭嘅方法

💁🏻‍♀️蒜香牛油酒煮蜆

冇諗到佢個牛油煮蜆咁大碗,仲配埋兩件好好食嘅蒜蓉包,用嚟點個湯汁一流,瞬間啲煮蜆變咗配角添😂但係個蜆都幾大粒同埋冇沙,同牛油清酒嘅味道好夾

💁🏻‍♀️焦糖青蘋果鵝肝多士

我覺得當晚嘅MVP一定要講呢一個焦糖青蘋果鵝肝多士,本身鵝肝同蘋果嘅味道好合拍,軟腍腍嘅鵝肝超級爆油,配上焦糖同埋青蘋果食落就唔會咁油膩,個多士吸晒鵝肝啲油粉,一滴鵝油都唔會浪費

💁🏻‍♀️尖椒皮蛋燒豆皮

好特別嘅菜式,個豆皮煙煙韌韌幾有咬口,包住尖椒皮蛋就有啲似食川菜咁嘅感覺

💁🏻‍♀️鹽燒翠玉瓜

平時我唔太食翠玉瓜,但係燒烤嘅話就每次都會叫,燒完之後個翠玉瓜有啲似食緊帶子咁有一陣香氣,成為咗當晚唯一嘅蔬菜菜式🤣

💁🏻‍♀️蜜糖菠蘿&黑糖菠蘿

兩款菠蘿都叫咗各一串,其實兩個都好好食,出邊嘅蜜糖同黑糖經過火燒之後形成咗脆皮,包住香甜嘅菠蘿真係好惹味👍🏻必點
2024-12-02