2023-10-27
今日帶台灣同事來品嚐新加坡菜,點左新加坡喇沙摻摻、白胡椒肉骨茶、馬來炒貴刁同埋鹹蛋黃魚皮開心share!喇沙並冇令我哋失望,一上枱已被吸滿湯汁而且浸到淋嘅豆卜吸引,入口果然非常入味,湯底達到我想要嘅濃味同椰香;半隻溏心蛋煮得剛好,蛋白係剛熟嘅透白顏色,非常嫩口,蛋黃粉糯,加埋濃郁嘅湯汁一齊入口,又係一啖好滋味;其他配料不過不失,麵條同米粉都幾爽口,每條都掛滿湯汁,整體味道非常唔錯!白胡椒肉骨茶擺盤非常精緻,一大舊蒜頭非常吸睛,但係好硬,未能成功掰開一小瓣來試味,最後放棄左;先嚐一口湯,有白胡椒香但唔會嗆口,鹹度剛好,配埋炸油條好夾好好味;排骨幾入味但略嫌唔夠淋,如果炆耐啲就完美;雞油飯充滿油香但唔膩,本來戒飯嘅我真係忍唔住,食左一小碗呢~馬來炒貴刁份量大,配料好足,有好幾隻大大嘅蝦,新鮮又爽口;臘腸片為整碟貴刁添上鹹香,非常惹味。鹹蛋黃魚皮係我哋最期待嘅菜式,每塊炸魚皮size相當大,表面掛滿左濕潤嘅流沙蛋黃,唔似其他餐廳炒到乾身,幾有特色,同事不斷大讚味道100分,值得再來打卡!