2016-05-12 1023 瀏覽
好耐無同男朋友打個邊爐飲個啤酒暢快下!好,就襯係旺角行完街搵下有咩好野先!白布街黑布街出名多野食,咁想打邊爐嘅我地見到為食魚就二話不說咁入咗去。見佢又唔收加一,又無茶芥,好似幾抵食!鋪頭都幾大,有上下兩層,座位又夠哂闊落!我地兩個人,都可以坐四人位,方便我地擺野。火鍋種類有好多,呢到原來如其名,出名食魚鍋。男朋友話好想食雞煲,咁好啦,做個聽話嘅女人~叫咗個bb辣嘅麻辣雞煲雞煲分量好十足,兩個人分就剛剛好。因為怕辣嘅關係今次只係叫咗bb辣,但一啲都唔球奇個辣味!一上枱就傳嚟陣陣香味,食落味道好有層次。先食到嘅係小小嘅甜味,然後係小小嘅辣,最後留係口中係最吸引人嘅麻,好過癮!而且雞件肉質亦都嫩滑同入味,很不錯呢。韓國象拔蚌仔刺身因為就嚟母親節,鋪頭就有個推廣,48蚊就有一客喇。分量唔係話好多,不過我地得兩個人,都好夠分。象拔蚌切成片,咬落彈牙爽口,味道有鮮味又甜。絕對唔會平價就無好野!食完雞煲,我地就加湯繼續打邊爐。炸魚皮可以有兩個食法,就咁食同沾一沾湯先食。因為魚皮炸得好脆身,所以直接食都好正,又會更加食到魚皮嘅香味。如果沾一沾湯汁,就會有一種小小淋但又仲好脆嘅多重口感。兩個食法都好食。

見佢又唔收加一,又無茶芥,好似幾抵食!
鋪頭都幾大,有上下兩層,座位又夠哂闊落!
我地兩個人,都可以坐四人位,方便我地擺野。
火鍋種類有好多,呢到原來如其名,出名食魚鍋。
男朋友話好想食雞煲,咁好啦,做個聽話嘅女人~

叫咗個bb辣嘅麻辣雞煲
雞煲分量好十足,兩個人分就剛剛好。
因為怕辣嘅關係今次只係叫咗bb辣,但一啲都唔球奇個辣味!
一上枱就傳嚟陣陣香味,食落味道好有層次。
而且雞件肉質亦都嫩滑同入味,很不錯呢。

韓國象拔蚌仔刺身
因為就嚟母親節,鋪頭就有個推廣,48蚊就有一客喇。
絕對唔會平價就無好野!

食完雞煲,我地就加湯繼續打邊爐。

炸魚皮
可以有兩個食法,就咁食同沾一沾湯先食。

桂花蚌
呢個係我打邊爐必叫嘅!同樣都好新鮮,最中意就係佢彈牙爽口嘅口感,肉又夠哂厚身。

唧唧墨魚麵
見到有唧唧麵,咁貪玩過癮嘅我梗係即刻叫啦!
唧出嚟一條條都幾粗身咖,落足料,唔會得啲粉漿。
食到有好多墨魚粒,幾有咬口,墨魚味又濃郁,大愛!

本地手切肥牛(小)
其實細唧已經好大碟,我覺得如果唔係食肉獸,四個人都夠哂分!
牛肉切得有小小厚度,增加咬口。肥瘦適中,肉味都好足呢又粉嫩。
而且一啲都唔韌,覺得幾抵食。

鵝肝蝦丸
呢個好正!蝦丸本身手打已經夠哂彈牙,而且蝦味都好鮮。
配上內裏嘅鵝肝半溶係蝦丸中,帶有甘香嘅油脂充斥係蝦嘅味道中。
兩者味道好夾,鵝肝味道後勁十足,一試難忘。

雜菜拼盤
分別有生菜同娃娃菜。翠綠新鮮,打邊爐就係要有啲菜平衡下xd

當然仲有啤酒啦!
2016-05-04