2012-12-15 296 瀏覽
因為下晝要去同芝心大栗絲開會, 所以黎到金鐘同 my learned friends 食晏 揀星馬殿係因為有個朋友曾經在此幽會時食過個喇沙湯麵話唔錯, 所以就黎試下Zinnamon 先黎坐低 get seats, 我事前一日已經 book 檯, 所以入座應該冇難度坐低極速 order, 我叫左個喇沙豬頸肉湯飯, 而午餐係配飲品, 我加左 $6 要個青O雪碧喇沙豬頸肉湯飯Zinnamon 食之前, 將佢碗麵既所有菜絲都夾晒比我, 真係朋友差到冇人有講返正題, 喇沙梗係湯底最緊要啦,可惜喇沙湯味淡, 講真真係 taste 唔倒喇沙味唔知關唔關湯飯事, 係咪飯令到湯淡左? I have no idea.湯底溫度唔算熱, 暖吧.加上湯底好稀, 都冇mud期望了.. 飯都係甘, 冇mud點...豬頸肉就冇烤過, 浸埋落湯就真係 MMD (i.e. 麻麻地)海南雞喇沙湯麵開頭 Zinnamon 為 order lunchie 變得好猶疑, 落力職員(疑似老闆)聲稱海南雞喇沙湯麵可以一次過滿足兩個願望, 算唔算係 2/3 隻出奇蛋?Zinnamon 最後就 order 左個海南雞喇沙湯麵.但海南雞就

喇沙豬頸肉湯飯

朋友差差差
還可以

湯底溫度唔算熱, 暖吧.

海南雞喇沙湯麵
Zin 的海南雞

Zinnamon 最後就 order 左個海南雞喇沙湯麵.

但海南雞就唔知點解有條黑色線異物(唔知係咪毛, 但我感覺上唔係) (下稱 "黑線")
Zin 所說的黑線
令 Zinnamon 驚動左一陣
, 我地幾經辛苦, 終於將 Zin 冷靜落黎...

而 Zin 亦小心翼翼甘以筷子另一端夾開該黑線, 繼續食個海南雞

Zinnamon 為左挽救我地既朋友關係, 請左我試佢個海南雞
, 雞肉嫩, 但點上黑醬油, 感覺上冇mud甜味, 亦好稀
朋友差
雖然唔好食, but fine, 不過我都 appreciate 佢一番好意.

另外兩位朋友 (包括 Gelato) 分別 order 左鴛鴦海南雞飯 (燒雞 and 白切雞), 同埋沙姜雞飯, 味道:不詳

但感覺上個鴛鴦海南雞飯幾有創意的.

飲品

之前講過, 跟 lunch set 青O雪碧 +$6 , 其他飲品有 D 跟 set 係 free, so it all depends.

青O雪碧真係幾正, 加上臨近 weekend , 真係忍唔住.....
cheers~ to the freakin weekend

Overall: 服務態度非常好, 食物質素一般, 希望喇沙湯底可以改善下啦

服務好既餐廳畢竟唔多, 希望個廚房爭氣 D 啦!

所以 文ey for valueness: 4/10
慶祝紀念