2017-09-02 1376 瀏覽
東南亞旅遊就去得多, 要集合有泰國/馬來西亞/新加坡菜的餐廳就要黎呢到試試新開的東南亞餐廳係皇室堡地庫, 半開放式的餐廳, 裝潢新穎, 適合年青人泰式奶茶(凍) 奶味重但不失茶香及濃, 略甜, 加上碎冰, 跟港式奶茶是兩種不同特色, 註場真係有當地人負責拉茶, 好正宗秘製肉骨茶好足料 用木桶盛著肉骨茶, 除了主角一字排外, 還有大大粒花菇/炸枝竹/杞子及豆卜, 全部配料都可以吸收晒鍋中精華, 肉骨茶帶杞子及藥材味, 味道正宗養身, 適合女性飲用, 一窩有3-4碗, 按傳統食法, 真想點一碗白飯一起吃這裡的喇沙也是入鄉隨俗, 麵底是米粉加油麵混合, 餐牌上有五款選擇, 我們選了Mee.. 配料鋪滿湯面, 大蝦/蜆肉/蟹柳/魚旦/豆卜/雞絲/雞蛋及魷魚, 除了雞蛋, 全部配料都有兩件, 唔會煮到出晒味喇沙的靈魂就在湯底內, 上檯後立即嚐一口湯, 味道是香濃重椰香味, 帶點咖哩, 每配加上一茶匙辣醬, 攪勻食, 真心想連湯都飲埋, 一碗份量足夠兩個人食大力推薦, 絕對是香港數一數二好食之一食完湯麵要試埋炒麵, 一樣得檳城炒貴刁, 去過檳城就非常懷念, 炒得夠火喉, 均勻及帶點焦香, 有蝦有青
就要黎呢到試試

奶茶

秘製肉骨茶好足料

MEE  喇沙

大力推薦, 絕對是香港數一數二好食之一

Mee喇沙
MEE  喇沙

食完湯麵要試埋炒麵, 一樣得
檳城炒貴刁, 去過檳城就非常懷念, 炒得夠火喉, 均勻及帶點焦香, 有蝦有青口用料新鮮, 芽菜都好爽口, 不過河粉就難免會點少油, 極具街頭風味
檳城炒貴刁

當晚跟友人是二人晚餐, 單是看餐牌已經樣樣都想點, 可惜我們的胃有限, 已經約定了下個月再來一次, 呢餐飯$140 抵到暈

奶茶
Mee喇沙