2011-07-28
上年去完法國愛上其中一個當地既crepe一食難忘, 愛不釋手聽說香港依家有3間專食crepe既地方, 好開心的喔~~見呢間多好評, 不得不前來醫口癮呢~La Bigoudene 有火腿、emmental cheese、蛋、沙律同一款vegie選擇 (either蕃茄、磨姑, onion 或者spinach) 我地選擇左磨姑~~撩散左個蛋黃, 溝埋落火腿同芝士度食, 係一個法國人教落既地道食法。雖然我唔食蛋黃, 但真係食過好味既, 都會照住黎食~餡皮好有蛋香, 芝士煮到融融地連埋鹹鹹地既火腿, 所有材料雖然普通, 但呢個combination 其實真係幾好食 Eckmuhl 有french reblochon cheese、potatoes, bacon, onion & salad; 磨姑味好濃, 鹹度偏重。有薯仔粒其實幾好口感~~ 呢度既外籍侍應仲話係recommend 既菜式, 雖然唔係話難食, 但放棄左海鮮餡, 都有少少後悔tim Le Pecheur 好正既甜crepe。Almond 焗得好香, 個cream 打得好creamy~~ choco 夠濃味道夠豐厚~~ 仲有D
一食難忘, 愛不釋手
聽說香港依家有3間專食crepe既地方, 好開心的喔~~
見呢間多好評, 不得不前來醫口癮呢~
Le Pecheur 好正既甜crepe。Almond 焗得好香, 個cream 打得好creamy~~ choco 夠濃味道夠豐厚~~ 仲有D 香蕉好甜切得好細緻。小小的放係口入面yummy yummy~
Slider 有dry 同sweet 選擇。我地均選擇了dry, 貪佢多一點酒香味~ 澀了一點。唔知sweet 既會唔會好d 呢?!
食完之後好有滿足感
好肥膩似的~
但決心下次要決戰海鮮餡呢~!