今日約咗舅母食晏,舅母提議食老富昌法國菜。呢間嘢響旺角仲有分店時(N年前嘅事~),果陣時仲有semi buffet我已經食過當時仲係普通西餐,味道冇咩特別所以今餐公主我其實冇咩期望,諗住求其食餐填飽肚就算點知又估你唔到有啲都唔差喎 頭盤可以揀西蘭花蟹肉忌廉湯、田園蕃茄什菜湯或廚師精選沙律:西蘭花蟹肉忌廉湯味道冇特別,所謂嘅蟹肉連絲都稱唔上,只係有好微量嘅蓉,西蘭花蓉係冇西蘭花味,而且連忌廉味都冇 ;田園蕃茄什菜湯,好普通西餐廳或茶記嘅紅湯 ,唯一係有好多洋蔥又煮得好冧,鍾意食洋蔥嘅朋友就會好開心;廚師精選沙律亦冇怎特別,而菜亦唔新鮮,咬落好霉又唔爽脆。頭盤呢一環老富昌真係唔掂檔 另有一小籃法包,呢個唔錯,都算熱又夠外脆內軟。 公主我叫咗什菜燴羊肉仔,可能因為係羊仔嘅關係,唔會好羶但相對上羊味都唔夠濃。而且好有趣地,啲羊仔肉又有好似牛扒咁嘅滑嘟嘟嘅筋,好有咬口 。但肉就燴得硬咗啲,有兩舊𡁻到我牙都軟,又有少少痴牙 。另外什菜有輕微嘅蒜蓉香味,但菜都係恰到冧晒,或者係急凍菜,所以無晒蔬菜應有嘅爽脆感。不過佢嘅飯、菜、肉比例好響應健康,3:2:1,而且份量好足,所以我都食淨少少
今日約咗舅母食晏,舅母提議食老富昌法國菜。
當時仲係普通西餐,味道冇咩特別
所以今餐公主我其實冇咩期望,諗住求其食餐填飽肚就算
點知又估你唔到有啲都唔差喎

頭盤可以揀西蘭花蟹肉忌廉湯、田園蕃茄什菜湯或廚師精選沙律:
西蘭花蟹肉忌廉湯
田園蕃茄什菜湯
廚師精選沙律
;田園蕃茄什菜湯,好普通西餐廳或茶記嘅紅湯

另有一小籃法包,呢個唔錯,都算熱又夠外脆內軟。
香草什菜燴羊仔肉配白飯
。但肉就燴得硬咗啲,有兩舊𡁻到我牙都軟,又有少少痴牙
焗石斑柳配蟹肉香檳牛油汁
舅母叫咗焗石斑柳,魚柳嘅肉質好結實,一啲都唔霉,而且又有鮮味亦唔太咸,好有驚喜
。而且焗完嘅表面脆卜卜,好香口。但所謂嘅蟹肉香檳牛油汁咪又係一般牛油汁~邊有咩蟹肉香檳啫?
燒春雞配他力干磨菇燒汁
媽媽叫嘅係燒春雞。其實公主我一向唔多鍾意叫燒春雞,唔係唔喜歡食,而係唔係間間餐廳都整得好:一,唔熟又標血水,真係你食埋我果份喇;二,燒到熟過龍,咁啲肉就會又乾又鞋到無朋友。但老富昌今次真係令公主我喜出望外,因為除咗雞脾之外,佢連雞胸都好滑,雞味亦好香又唔過咸。公主我大力推介。
唯一係雞皮俾汁淋到冧晒,一啲都唔香口,唔夠脆卜卜。
不過個他力干磨菇燒汁,幾好有磨菇肉但我真係唔係好食到他力干嘅味(Tarragon,他拉干應該係較常見嘅名,如果叫呢個名大家應該好熟識啲)

不過配石班同春雞嘅薯蓉就唔得喇,唔係新鮮煮而係用粉開水整嘅,即刻令公主我好有KF雞嘅感覺。之但係,以咁嘅價錢,算~
Cappucino
最近媽媽去學煮咖啡,所以佢覺得個Cappucino有啲over cooked,有朕燶味。
凍檸茶
反而個凍檸茶幾好,茶味夠香,檸檬亦夠所以篤得出味來。

以佢嘅價錢,主菜真係好好食,但個頭盤真係要大力改善!
2014-08-16
用餐優惠