2020-10-29
今次嚟到元朗食晚飯,想搵吓附近有咩好出名嘅泰國菜食,喺OpenRice見到呢一間薄荷葉好多好評,所以就決定來試一試有幾好食。呢間薄荷葉顧名思義雖然係泰國菜,但同事之間佢亦都係一間吧,地點好chill,有戶外同戶外,裝修亦都好靚,好適合同一大班朋友來談天喝酒。今次有四個人嚟食,我哋叫咗一個二人餐,因為好想試吓佢嘅椒鹽魔鬼魚,個晚市套餐好抵食,有肉碎生菜包,泰式燒牛仔骨,椒鹽魔鬼魚和炒時菜一碟,份量亦都好大份。生菜包好泰式,辣到適中,生菜亦都好新鮮,肉嘅份量都好多。叫咗一碟炒芥蘭,作為一個二人餐,都係一個好適合嘅份量,用咗一啲馬拉盞嚟炒,所以都有少少辣, 10分好吃。醬料都有好多款,每款醬汁用來舔唔同的食物, 10分特別。來到重頭戲,就是椒鹽魔鬼魚,唔係度度都有得食㗎,呢一條魔鬼魚炸得好入味,雖然有啲鹹,但是用來送啤酒是一流。依個牛仔骨,份量都好大碟,二人餐都有六七塊,而味道亦都唔差,同埋好入味。嘢飲揀咗椰青同埋泰國生啤酒。雜錦串燒,有六串,份量都好大,啲肉燒得好好吃。仲有呢一個泰式米子卷,呢個都真係幾特別,因為個餡係三文魚嚟,配合埋米子卷10分好吃。最後就係呢一隻火焰雞,睇圖都覺得佢好好
生菜包好泰式,辣到適中,生菜亦都好新鮮,肉嘅份量都好多。
醬料都有好多款,每款醬汁用來舔唔同的食物, 10分特別。
嘢飲揀咗椰青同埋泰國生啤酒。
雜錦串燒,有六串,份量都好大,啲肉燒得好好吃。
最後就係呢一隻火焰雞,睇圖都覺得佢好好食,好特別,如果真係來,我覺得呢一隻都係必點㗎。