2023-01-16
荃灣海之戀食肆都好多元化,元旦前夕黎食,book左位所以唔需要等位。西餐黎講選擇都算多,沙律種類比平時見到嘅配搭更多。叫左4樣野,2個人黎講依個份量算ok。*蟹肉牛油果船 鮮蟹肉,牛油果,蟹籽,雜果仁 蟹肉都幾多,而且都有鮮甜蟹香,配牛油果好夾,本身唔係好鍾意食芝麻,但係啲芝麻同nuts唔知係炒定焗到香脆,提升左整體嘅味道。*蒜香白酒大蜆意大利麵 大蜆有5隻,唔算好多不過蜆肉都算大粒,蒜蓉同白酒味都唔算好重,正常嘅水準,不過份量有啲少,同埋我覺得可以加少少辣落去炒。*Roasted Pumpkin Chicken Salad 紅菜頭,南瓜,雞胸,Feta Cheese,Sage沙律黎講算幾大份,平時比較少食紅菜頭,咬落口嫩滑個味甜甜地,唔係話難接受嘅味道。南瓜有好多舊,有啲粉啲有啲滑啲,不過都好清甜。雞胸出奇地好食,唔鞋口都冇雪藏味,處理得唔錯。加左車厘茄,粟米粒同杏仁醉,令到口感豐富左,有Feta Cheese嘅奶香,整體好balanced,好食。*香煎虎蝦拼牛柳配野菌汁虎蝦煎得好香,爽口,蝦身去左殼食得方便啲。牛柳7成熟切開冇血水係好粉嫩嘅肉色。最估唔到係見佢咁厚身仲以為會又鞋又乾
*蟹肉牛油果船
鮮蟹肉,牛油果,蟹籽,雜果仁
*蒜香白酒大蜆意大利麵
紅菜頭,南瓜,雞胸,Feta Cheese,Sage
*香煎虎蝦拼牛柳配野菌汁
虎蝦煎得好香,爽口,蝦身去左殼食得方便啲。牛柳7成熟切開冇血水係好粉嫩嘅肉色。最估唔到係見佢咁厚身仲以為會又鞋又乾,點知食落有牛味,而且好嫩有肉汁,感覺似slow cook,有驚喜。啲配菜都好有誠意,特別係個西蘭花薯餅。