2021-12-13
相信喜歡飲咖啡嘅朋友都對Cupping Room唔會陌生,佢係本港人氣咖啡店,有多達7間唔同分店,主要遍佈喺港島區,亦有一間喺尖沙咀海港城。呢間Doubleshot係其中一間新嘅概念店,走嘅路線稍為偏向高檔少少,夜晚更加有埋酒吧,食物多元化而且都幾有特色。早排剛裝修完時人氣極旺,週末如果想嚟呢度基本上可以叫做困難重重,所以當時只係Bookmark咗,諗住適逢閒日或過咗一排有機會就試吓,今次終於有機會。到達樓下就會見到「Doubleshot」嘅燈牌鑲喺灰白色牆上,然後上一條長樓梯就會到餐廳,沿途上樓梯覺得條樓梯都幾有味道,應該都係影相位之一。餐廳環境寬敞,整體裝修走復古路線,以墨綠色同杏白色作為主調,有落地大玻璃,日光會微微透入,可惜因為我大約下午2點左右到,午飯人流未散,所有靠窗位置同埋梳化位均係滿座,只能夠坐另一邊近廚房區嘅藤椅位置。🔸𝐊𝐚𝐭𝐬𝐮-𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨($𝟏𝟓𝟖):呢份炸豬扒三文治,據聞係人氣必點嘅菜式,價錢$158,價錢偏高,所以對佢嘅期望亦高。麵包烘得剛剛好,夠香脆,而炸豬扒肉質雖然唔算嚡口但都炸得偏乾身,食落喉嚨感覺會較乾涸,但中間嘅一小片芥末蛋黃醬同埋小小蔥花令佢加咗唔
🔸𝐊𝐚𝐭𝐬𝐮-𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨($𝟏𝟓𝟖):
呢份炸豬扒三文治,據聞係人氣必點嘅菜式,價錢$158,價錢偏高,所以對佢嘅期望亦高。麵包烘得剛剛好,夠香脆,而炸豬扒肉質雖然唔算嚡口但都炸得偏乾身,食落喉嚨感覺會較乾涸,但中間嘅一小片芥末蛋黃醬同埋小小蔥花令佢加咗唔小分,因為均勻塗抹後發現味道好夾之餘亦稍有緩解返豬扒太乾身嘅情況,如果無呢一小片嘅醬料,就係相對賣得比較貴嘅普通炸豬扒三文治。
🔸𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐮𝐥𝐢𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫:
Weekday嘅LunchSet裡面會包埋一個前菜,當中有四款可以選擇,其中就揀咗呢款烤椰菜花。椰菜花好爽口新鮮,輕輕用香料粉烤過而且烤得好香,幾乎食到停唔到口。
🔸𝐏𝐚𝐭𝐭𝐲 𝐌𝐞𝐥𝐭($𝟏𝟓𝟖):
如果同Katsu-Sando兩者選擇,我會毫不猶豫地揀呢款Patty Melt為必點菜式,因為同一個價錢,但Patty Melt 驚艷太多。中間嘅牛肉漢堡扒肉質嫩滑之餘又好Juicy,加埋滿瀉嘅車打芝士同埋炒過嘅洋蔥粒,每一啖都係滿足感。最驚喜係佢嘅麵包用咗Brioche奶油麵包,本身包身已經好鬆軟又好重牛油味,加上烤得好香脆,完全係錦上添花。另外連旁邊嘅薯條都炸得好脆口,稍稍用鹽同小小蔥調過味,唔駛點醬汁都夠味,係偏幼身咗少少,如果粗身啲就更滋味。
🔸𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚($𝟏𝟔𝟖):
喺呢度食到出色又正宗嘅Carbonara,實在非常驚喜。麵條蛋香味濃郁,整體嘅口感相當稠糊,個人最愛咁稠糊但又非忌廉做嘅Carbonara。
而最驚喜係佢加咗一隻蛋係意粉上面,蛋液流出加埋厚切煙肉嘅油脂,蛋汁均勻掛哂喺麵條上,但又唔會太漏,簡直想暴風吸入式地獨霸全碟意粉。
🔸𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤($𝟒𝟓):
個人一直幾喜歡Cupping Room嘅咖啡,呢度嘅Long Black味道入口最初偏酸但最後有股回甘,雖然味道唔錯,但就覺得同其他分店嘅Long Black有所分別,一查原來因為中環呢間分店轉咗用時令單一個產區出嘅咖啡豆,所以味道可能同其他分店有所唔同。
中西區愈來愈多有特色嘅咖啡店,但呢度嘅食物同環境都會令人有所記憶,餐牌上選擇雖然唔算好多,但亦幾有特色。而且餐廳環境舒適,如果能夠坐喺梳化位置,相信可以渡過一個非常寫意嘅下午。另外據聞晚餐都相當唔錯,下次再嚟一試。