2006-10-31
週日往跑馬地探家人, 時間不早不晏, 未夠鐘食正餐肚子又餓餓地, 家人介紹我地往上海弄堂試一試.第一次光顧, 店鋪位置不甚顯眼, 店內空間小小的, 坐位不多, 但算是坐得舒服. 我地兩個人叫了菜肉雲吞和煎鍋貼, 等上菜期間望到隔離既雲吞雞都好似好滋味, 心想, 我們叫的皆是招牌菜, 應該好味既.上菜了, 菜肉雲吞很大粒, 皮不會過稔, 穩穩陣陣地包住餡料, 菜比起肉多很多, 我諗至少七三之比, 但幸而肉味沒有被覆蓋, 可能因為用料夠新鮮. 煎鍋貼的皮很薄, 食落冇話會成口’粉’既感覺, 外皮煎得夠香, 也沒有過的苦味, 應該不是大批大批預先煎好的, 肉不算膩, 所以, 不點醋也覺很好味.食食唔夠喉, 於是再叫了豆沙香蕉酥, 叫的時候自己大幪沒有看清楚, 還以為是高力豆沙香蕉, 上時見個買相有點失望, 食落味道卻也不錯, 不是太甜, 口感亦幾特別, 值得一試. 總言之, 舖仔細細但菜色又細緻又美味, 實在有點喜出望外.