2018-10-20 754 瀏覽
森仔今日同女友去寶琳睇戲,今次我哋揀咗嚟呢間叫春天嘅春天。講下間舖頭先,店舖位於2期2樓最高個層,入到商場直行扶手梯上一層就到。店舖唔細,舖面好光,歐陸風,位與位之間唔擠迫,坐得舒服嘅。一人set份量都幾多,一個人食絕對夠飽,森仔同女友嗌咗一個set加兩個小食,最後食到有啲飽。介紹下小食先,我哋嗌咗個黃金扇貝同焗蠔。黃金扇貝嘅黃金其實就係蛋😋蛋漿淋係在扇貝上面,焗完之後,蛋漿就凝固做一層好似被火槍烘過野,口感有層次,有層薄薄嘅蒸蛋係面,而味道係甜甜地又有啲似沙律醬,但佢係健康版😂😂。個煙肉焗蠔好香好大隻,將煙肉粒打碎再同黑椒粒撈均,好似整肉餅咁,鋪層係蠔面再拎去焗,香得嚟唔會蓋咗陣蠔味,味道好新奇同好特別。講下兩位主角喇😝跟set可以揀沙律或者餐湯,最後我哋揀咗餐湯,即係周打蜆湯,味道清淡而濃稠。介紹下第一個主角龍蝦拼盤先😋menu上面有mark埋拼盤入面有咩,唔駛大家再問啲staff先知👍🏻拼盤有半開邊龍蝦、西冷牛扒、羊扒同焗帶子,配菜有薯條。洋蔥同金菇連龍蝦一齊焗,賣相一流之餘味道又好,肉質爽口彈牙,以為要徒手打開龍蝦鉗,用手用刀差整得好辛苦,個waitress見我哋咁辛苦,畀咗個
森仔今日同女友去寶琳睇戲,今次我哋揀咗嚟呢間叫春天嘅春天。

介紹下小食先,我哋嗌咗個黃金扇貝同焗蠔。

講下兩位主角喇😝

介紹下第一個主角龍蝦拼盤先😋menu上面有mark埋拼盤入面有咩,唔駛大家再問啲staff先知👍🏻拼盤有半開邊龍蝦、西冷牛扒、羊扒同焗帶子,配菜有薯條。洋蔥同金菇連龍蝦一齊焗,賣相一流之餘味道又好,肉質爽口彈牙,以為要徒手打開龍蝦鉗,用手用刀差整得好辛苦,個waitress見我哋咁辛苦,畀咗個鉗我哋。順便讚下啲staff好留意啲客有咩需要😎;個牛扒好香唔韌無筋易咬;個烤羊架厚度剛剛好,肉易咬易咀嚼,比出面個啲易入口,整得好香,食落同聞落有淡香嘅羊羶味,剛剛好,而且唔油唔肥膩;個扇貝就同同小食黃金扇貝一樣。

第二個主角就係美國肉眼扒,個牛扒口感同肉眼睇同龍蝦拼盤嘅唔同,既大塊又厚身,我哋無講要幾成熟,好好彩個厨師都無煮到完全熟,岩岩好。味道少鹹,口感頗韌,肉汁豐富,尚算易切。

兩個set嘅配菜都係薯條,係粗薯條嚟,上盤時熱辣辣鹹鹹哋,入面嘅薯蓉都算飽滿。
  • 春天龍蝦拼盤