2017-02-12 1492 瀏覽
草民係以前係元朗既Dessert Gallery既老闆之一開既。當年一試Dessert Gallery既柚子拿破崙就愛上,奈何無幾耐佢就唔再做喇,所以一知道佢開返就要的起心肝黎支持下。草民依家個舖佔左全層,寬敞舒服左好多。舖面有3大部份,一個好大既開放式廚房,普通既坐位部份同最右邊有一部份矮檯可以俾人除左鞋坐入去。舖頭以簡約裝修為主,用左好多木同草去營造野餐既感覺。原來草民既強勢回歸係有埋咸食既,但我地一心黎食甜品所以已經食左咸。今次我地叫左柚子拿破崙同心太軟。所有野都係即叫即整,所以要有心理準備落單後要等耐少少先至有野食既。終於上檯,拿破崙面上有Cranberry Jelly 再加啲焦糖蛋白糖咁既脆脆,然後,重點就係充滿柚子味既吉士!!!話說本人其實唔食Cream 呢類偏漏既野,奈何我家大廚最愛既就係芒果拿破崙,所以為搏大廚一笑,經常都要四出搵好味既拿破崙,當然伏都中過唔少啦。一直以黎食過咁多其實都有好味既,但確實無令我愛上,因為吉士本身就有一陣好漏既除。咁點解呢個咁得我心呢?!因為!佢既吉士係一啲都唔漏,唔吉士,反而似係好軟滑既柚子mousse? 當然,個餅夠脆都係重點啦。以前De

因為!佢既吉士係一啲都唔漏,唔吉士,反而似係好軟滑既柚子mousse? 當然,個餅夠脆都係重點啦。以前Dessert Gallery既版本啲餅脆得黎係用叉/刀切開會散開哂既,我會話依家呢個係升級版,因為佢有返咁脆,但係無咁易散,咬開依然見到好清楚咁一層層。所以佢依然係我心目中最愛。
柚子拿破崙
另外一樣叫既係<<金萬利橙酒朱古力心太軟配movenpack 雪糕>>
上檯之後第一件事當然係切開睇下佢既流心啦,眼見呢,的確唔係火山爆發咁湧出黎既,反而係好係好稠流唔郁既感覺,拮落去之前都有少少擔心係好漿口同嗆喉個種朱古力。食入口就所有擔心都無哂喇,個朱古力唔會好甜,唔駛擔心食完一個之後好膩好重罪惡感。惟一少少不足就係個橙味唔出啦。另外一樣值得改進既係心太軟屬於濃味既甜品,用黎配搭既雪糕如果可以用清淡啲既果味雪糕/甚至雪葩應該可以有更好既平衡。
金萬利橙酒朱古力心太軟配雪糕
另外一樣都要留意返,因此佢依家有咸食供應而又用緊開放式廚房,所以都有啲鑊氣味會走出黎既。雖然我好鍾意呢間小店好想推介俾大家,但都要將好同唔好既所有野都講返~

今次食完張單留返3月之前仲可以再食有個8折,我會再黎試下咸食同咖啡既! 之後再同大家分享下個咸食feedback!
主食部分
2017-02-10