2022-11-13
印度菜喺香港唔算大眾化,但鍾意印度菜嘅人就會好鍾意!今次嚟到銅鑼灣嘅京都大廈,餐廳Dilliwale主打印度新德里美食。一入門口就見到一大幅壁畫,上面除咗畫有印度地圖,亦畫咗呢間餐廳嘅特色菜,加上新德里嘅海報、擺設、印度店員同食客,真係好exotic!Heavenly Gol gappe 印度脆米球 Heavenly Gol gappe係一款印度街頭常見嘅小食,脆米球係由經過油炸嘅小麥粉製成,配菜有一碟帶有微辣嘅薯粒、一樽小小嘅薄荷汁、一碟甜酸汁。我哋就試吓將所有配菜塞滿脆米球,味道非常豐富,好有層次,酸酸甜甜加上薄荷,非常清新又開胃,after taste仲有薯料帶嚟嘅辣味,不過唔食得辣嘅就記得唔好放太多薯粒啦!Chicken Tikka 香草串燒雞柳火候控制得唔錯,雞肉帶有微微焦香味,肉質仍然非常juicy!配菜除咗紫洋蔥同檸檬汁,仲有一個綠色嘅Mint Chutney薄荷醬,非常清新仲可以消除飽滯感。House Butter Chicken 牛油雞+Garlic Naan 蒜蓉烤餅牛油雞絕對係印度菜其中一個必食嘅主菜,雖然佢叫牛油雞,但當中嘅牛油其實係酥油,嫩滑嘅雞肉配上咖喱汁,
Heavenly Gol gappe 印度脆米球
Chicken Tikka 香草串燒雞柳
牛油雞絕對係印度菜其中一個必食嘅主菜,雖然佢叫牛油雞,但當中嘅牛油其實係酥油,嫩滑嘅雞肉配上咖喱汁,相當惹味。同咖喱汁最夾嘅當然係Naan啦,鬆軟嘅烤餅帶有微微嘅蒜蓉香,更可以索晒牛油雞嘅精華,一滴都無浪費呀!