2020-07-28
老二花廳坐落於旺角的唐樓,鬧市中帶點隱秘,沿著暗長的窄樓梯走到2樓,看到門前有大大個李小龍圖案,你便知到了。憑著玩味、搞鬼的心態經營,係一間充滿諷刺色彩的懷舊餐廳,牆上畫有「頭大身細」的金仔、拉登等政治人物,頗有喜感。還有特意保留的綠白色階磚、舊式風扇、多士爐、雪櫃,有d更加係屬於我出生的年代的物品,看著別有一番感覺。Set dinner價錢不貴,平均2百多一個人,有齊沙律/餐湯、主菜、甜品及餐飲。青醬煙三文魚扁意粉幾creamy,意粉分量好多,不過會容易快凍,建議襯熱食。煎三文魚扒配薯角,先要讚讚炸得金黃香脆的薯角,熱氣得黎又甘香惹味,相反三文魚扒有點失色,煎得過乾,無左魚原有的水份。最後送上Tiramisu及藍莓芝士蛋糕,Tiramisu質地軟滑,同時食出芝士和酒香;另一經典藍莓芝士蛋糕口感較實淨,濃郁帶點酸的忌廉芝士,配上藍莓醬,為我的晚餐畫上句號。