2014-09-17 719 瀏覽
尋日經過銅鑼灣利景酒店,發覺原來係lobby o個層開左間新既coffee shop, 叫Le Petit Salon du Charterhouse, 見到新野, 梗係要試下啦!叫左個combo set, $HK45, 有一個牛角飽同一杯飲品。叫左杯Hot Latte試下,夠熱之餘個賣相都唔錯。飲落去唔太甜, 濃濃的咖啡味再配淡淡奶香,喜歡咖啡的朋友一妨一試。另外牛角包也不錯,店員會係你order 之後拎入焗爐整番熱佢,所以食既時候寧舍香口,外面脆裡面軟淋淋,好味除左咖啡同埋牛角包,呢間coffee shop 仲有賣啲好精緻既西餅,係Thomas Trillion 既出品,價錢唔算平, 好似都要五十幾六十蚊一件,但睇落除左靚之餘好似都幾好味, 下次有機會都會試下。我有時覺得,唔係話啲大型連鎖店出品既咖啡唔好,但始終覺得佢地太公式化,其實黎到呢啲獨立既咖啡店,睇下唔同既裝修,同店員傾下計,似乎亦係品嚐一杯咖啡之餘既另一種樂趣。

題外話/補充資料: 人與人之間的互動好緊要, 個牛角包係焗爐拎出黎後,店員好善意(再加小小緊張)咁提醒你要等5分鐘才可食,話咁樣會特別好味。我真係乖乖等左5分鐘之後,唔知係心理作用定係點,真係覺得個牛角包特別香脆,可能呢啲就叫窩心既服務啦!
2014-09-16
5 分鐘 (堂食)
  • 牛角包