(非會員)
2005-10-12 33 瀏覽
和女友食完飯.行行吓見到棵樹下有個廣告牌寫住.私房甜品,沿住指示揾到海邊的甜源居.(都幾遠)不過就冇碼頭嗰邊咁嘈吵,環境較為幽靜.如果有枱係海邊食甜品就無敵浪漫了.第一次嚟見到一些新甜品名字.攪到樣樣都想試,最後揀咗楊枝甘露和魔芋沙冰.楊枝甘露ok甜度適中料都幾豐富.最鍾意一粒粒圓型(是西米嗎?)比一般的不同是咬落較大粒和硬DD.同埋爆開時好得意.但奇怪拿來時明顯唔夠凍.魔芋沙冰夠大杯打破一貫甜品唔夠喉的份量定律.上層冰沙下層甜滑,椰子味很香濃.魔芋反而平淡一些.地方環境另人舒服.<br />我不會將X記和甜源居比較.因為喜歡排隊襯熱鬧的人.不會喜歡發掘和嚐試自己欣想的食物.<br />最後建議店員如遇到像我們第一次到來.樣樣想試冇乜方向時,可略為解釋就更完美了.