2017-08-11 90 瀏覽
近排小返家食飯,更小機會飲媽咪靚湯,所以放工後專誠來位於上環「湯品」飲碗無味精靚湯。因為媽咪靚湯好少會煲松茸湯,所以當見到「松茸燉湯」唸都吾唸就叫黎飲。松茸,是一種名貴野生菌,日本人視為菇中珍品,營養價值也相當高,含豐富蛋白質、脂肪人類所需的氨基酸等。可以補腎強身,理氣化痰等功效。當湯及飯餸送到上枱時,第一時間想大口呷一口,但絕對不能心急因為太熨口。略等一會後再試試,味道清幽,松茸香味柔和,金華火腿咸香和鷄肉鮮香,油份不多,感覺清新,就算炎夏飲感覺都吾錯。還加$20 蕃茄濃湯豬軟骨,清湯蘿蔔 $10 和健康紅米飯 $10 豬軟骨炆至非常軟稔,入口鬆化有微微的膠質感,以蕃茄濃汁撈返一流。蘿蔔本身就是清甜,所以清湯炆都可以,口感帶爽,我個人較喜歡軟稔入味的蘿蔔。一個人吃健康兩餸一湯,飽肚又健康。打工仔們齊為自己健康打氣!

一個人吃健康兩餸一湯,飽肚又健康。

打工仔們齊為自己健康打氣!
2017-08-09
  • 松茸燉湯