2010-11-11
師傅早個幾星期前又係同好友食家"乜都放入窿"食飯, 但食咩大家都諗唔到, 於是相約左好友食家"乜都放入窿"於旺角, 會合後先再度下食咩好; 同好友食家"乜都放入窿"四圍行, 最後就帶左師傅黎呢間食店; 其實師傅從來都冇同好友食家"乜都放入窿"講過話想試呢間食店, 但點解佢會知呢? 莫非心有靈犀, 咦! 有少少驚添……閒話休提, 凌晨十二點入到食店, 竟然都仲好鬼多食客, 兩個人就被伙計安掛坐於樓上! 坐底後係計就問火鍋定小菜, 師傅就揀左小菜, 於是同好友食家"乜都放入窿"慢慢商量下食咩; 望住個餐牌真係睇到師傅心花怒放, 攪到樣樣都想試, 無奈得兩個人只好就住落單!好友食家"乜都放入窿"話呢度嘅鵝腸好得, 所以係一定要試, 而師傅亦揀左兩款, 最後拍板一致通過, 於是就叫伙計落單, 分別有師傅揀嘅香煎腐皮卷, 避風塘三寶, 而好友食家"乜都放入窿"就揀左豆豉鯪魚油墨菜同埋豉椒味菜炒鵝腸; 落單時伙計話豉椒味菜炒鵝腸唔係餐牌個價七十八蚊, 加左十蚊, 即係八十八蚊, 師傅同好友食家"乜都放入窿"都覺得可以接受, 於是就照舊係呢四道菜!落完單等左都唔係好耐, 香煎腐皮卷搶閘登場, 淨係個
落完單等左都唔係好耐, 香煎腐皮卷搶閘登場, 淨係個賣相已經引死師傅, 實物嘅賣相同餐牌中的相可以講係毫無分別; 於是即刻吃一件, 發覺腐皮卷嘅腐皮係煎得好脆, 但脆而不油, 口中唔油亦冇油益味, 加上餡料嘅蝦身勁爽口, 最特別係放入左少少粟米粒, 令到腐皮卷帶少粉甜味, 絕對做到外脆內爽, 爽中帶甜, 整碟香煎腐皮卷堪稍一絕, 師傅都好耐冇試過咁出色嘅腐皮卷, 絕對係必食推介!
接住落黎係豉椒味菜炒鵝腸, 師傅二話不說即試鵝腸, 入口後發覺真的非常爽口, 爽中係冇帶半分的韌, 加上唔算好肥, 而豉椒嘅味道香濃惹味, 配合埋味菜的酸酸甜甜, 整道菜係非常開胃, 至於味菜入口又沒有咸嘅感覺, 呢種味菜就係師傅最鍾意的, 而呢碟鵝腸嘅份量又唔算特別多, 不過有咁嘅水準真係好掂; 而相反地豆豉鯪魚油墨菜嘅份量就好多好大碟, 油墨菜入口嫩綠爽口, 絕無半點渣, 唯一扣分係落多左少少油, 整體仍然不錯!
最後避風塘三寶壓軸登場, 點解用壓軸呢兩個遲, 咪因為佢黎得最遲, 絕對與鋪排無關; 避風塘三寶有茄子, 青椒同埋紅椒, 賣相又係勁吸引, 吸引在於三寶上有勁多炸蒜, 卻又局部遮蓋內裡嘅三寶, 而三寶就是紅紅綠綠紫紫的, 視覺係若隱若現, 而臭覺係香而惹味, 絕對要拿拿聲試一件; 於是師傅第一件先試茄子, 茄子係炸到外脆內軟, 即係炸粉好脆而茄子腍身鬆軟, 絕對唔會有硬嘅感覺, 茄子亦冇嗰種食後會令條脷有 “賴口” 嘅感覺, 所以十分之正, 加上茄子中釀嘅魚肉同樣夠腍冇碎骨, 成隻茄子真係十分討好; 再試多件紅椒, 紅椒亦係好腍身, 絕對唔會爽口, 呢個位真係令師傅驚喜, 皆因紅椒或青椒, 通常都係爽硬, 但咁腍身師傅還是第一次, 呢碟避風塘三寶亦係師傅誠意推介!
總括黎講食物質素絕對出色, 環境就唔算好優雅, 不過都光猛舒服, 而服務亦算殷勤, 價錢就相宜, 埋單二百幾, 每人唔使百二, 有咁高水準絕對抵食啦! 不過埋單期間比好友食家"乜都放入窿"發現豉椒味菜炒鵝腸竟然要九十八蚊, 於是細問下係真係要九十八, 只不過落單時個伙計報錯價, 雖然十蚊雞又唔算好多, 但食鵝腸就似乎唔多抵食喇! 師傅最開心就係同好友食家"乜都放入窿"食野, 兩個人四道菜, 竟然食得晒, 都真係唔少料架, 仲唔係喪食宵夜? 至於笑臉絕對走唔甩, 師傅已經成日心思思想再去多次, 所以有機會一定會再黎, 相信唔使等好耐, 不過就一定唔揀鵝腸!