2023-11-01
同屋企人行完故宮博物館,之後去了《下江南》試吓! 第一次係故宮入面high tea, 好特別呢!這餐廳是以康熙同乾隆皇帝下江南為主題的!✨我們叫了皇帝多寶格下午茶套餐 , 這tea set食物及擺盤都很精緻😍,而御膳級仿古餐具、真的令人感受到宮廷飲食文化🩷點心及甜品分別有:2色蝦餃皇炸蟹鉗金絲香竽酥奶皇流沙包芝麻卷紫薯糕橘子包(吉士口味)花好月圓 (榛子朱古力🍫mousse cake)老薑茶湯丸鮮雜果鴛鴦涼粉個人比較喜歡蝦餃皇、蝦大大隻、而且好彈牙;而金絲香竽酥炸到金黃色一絲絲嘅外層,而入有芋泥、口感層次豐富❣️而另外我好鐘意食鮮雜果鴛鴦涼粉, 有奇異果🥝、菠蘿、哈密瓜、火龍果等等…..超級多水果嘅涼粉、而水晶涼粉口感Q Q、好清新的感覺💕之後、我哋還叫了雲呢拿冰淇林! 餐廳今次為配合故宮最新展覽 「凝視三星堆一—四川考古新發現」,特別推出台三星堆冰淇淋 $59:青銅味(綠茶)、黃金味(雲呢拿)以及考古味(朱古力), 這個冰淇淋外型同展示品好相似、還帶點可愛、味道有濃濃的雲呢拿口味,口感香滑✨
點心及甜品分別有:
2色蝦餃皇
炸蟹鉗
金絲香竽酥
奶皇流沙包
芝麻卷
紫薯糕
橘子包(吉士口味)
花好月圓 (榛子朱古力🍫mousse cake)
老薑茶湯丸
鮮雜果鴛鴦涼粉