2020-10-11
聽朋友介紹喺九龍灣有間唔錯嘅al fresco餐廳,趁今日黎開Megabox順便過嚟試菜。我哋一行四人行完街晏晝五點幾黎到,嗰時仲未多人,職員姐姐可以俾我地坐露天最近圍欄個位睇風景。我叫咗杯凍mocha,幾香滑,打卡一流。但值得推介係女朋友杯Mocktail Strawberry Frozen,$68超·大·杯,試咗啖好香士多啤梨味。我地嗌咗Nacho同牛仔腸,特別鍾意佢腸仔有咬口同肉味濃,配埋茄醬我忍唔住連續食咗三條。喺夕陽下遠眺維港對岸,寫意咁飲嘢食嘢,同一街之隔商場入面嘅熙來攘往恰成對比,我地好似置身繁囂鬧市中嘅綠洲,享受慢活。同行朋友之後叫咗支Rose一齊飲,佢仲嗌埋隔離餐廳嘅生蠔黎食,幾鮮甜有酒店水準。之後再追加兩個海鮮熱盤,牛油焗帶子最鍾意反而係佢塊蒜蓉包,沾埋牛油、帶子嘅醬汁,鹹香中帶有鮮味。而兩款焗蠔分別係蒜蓉牛油同煙肉,煙肉幾足料,但個人都係鍾意生蠔鮮甜啲。朋友想試吓佢迷你Ham & Cheese Platter,$108原來都有Blue Cheese一共三款火腿兩款芝士,不過可能係Mini Platter關係未有配水果。最後我地都飽飽地,唸住share個Main,侍
我叫咗杯凍mocha,幾香滑,打卡一流。
Mocha
Strawberry Frozen
牛仔腸
生蠔(from Sparkling House)
牛油帶子
焗蠔
迷你Ham & Cheese Platter
最後我地都飽飽地,唸住share個Main,侍應姐姐介紹我地食一塊T骨 (餐牌無寫㗎,好彩有問recommendation),好香燒烤炭火味同油香,肉質都算鮮嫩,但下次黎會叫五成熟,相信會仲好味。
T骨
總括黎講,感覺呢間餐廳係九龍灣嘅hidden gem,唔係朋友介紹都未必識黎,好彩價錢同水準成正比,俾多少少可以chill住享受好legit嘅一餐。