最近得知K11 Musea 新開左間食Mussels既餐廳,我咁鐘意食青口,更係第一時間約埋朋友一齊去Chill下😍餐廳係充滿型格既黑灰白色調,裝修簡約,雖然店舖唔係太大,但全部採用開放式嘅設計,包括廚房,除了充滿空間感外,令到廚師同埋食客都有一份聯繫喺度青口有4款招牌青口料理,平時食開西式嘅白汁,今次我哋呢度試吓特色料理🌟創新日本風味「日式柚子胡椒忌廉汁煮青口」配粗薯條以日式調味料糅合西式青口,有少少柚子味道酸酸地並帶有傳統西式嘅忌廉汁味道,完美混合,日式味道同忌廉汁青口非常夾,真係比到驚喜我呀🤩🌟明太子意粉伴碟有大量紫菜碎,醬汁夠濃稠杰身,意粉全部沾滿醬汁,味道入口好豐富~意粉都唔會煮得太淋~不過略嫌明太子唔多,食唔到有卜卜聲嘅感覺😜🌟帶子吞拿魚他他整呢個菜式係open kitchen望入去睇住廚師整實在係太療癒,逐小加入好幾種材料後再加入醬汁,混埋一齊切成一個圓形pie狀後就喺個刺生pie上面慢慢吱裝飾,再由廚師放上枱,成個感覺好似睇緊表演🤣食嘅時候廚師溫馨提示我哋要先撈勻晒所有刺身同埋醬汁,混合一齊食刺身有:帶子,吞拿魚,蟹子仲有牛油果每種食材切得細細粒,方便混合幾種不同質感既

🌟創新日本風味「日式柚子胡椒忌廉汁煮青口」配粗薯條

🌟明太子意粉

🌟帶子吞拿魚他他
刺身有:帶子,吞拿魚,蟹子仲有牛油果
每種食材切得細細粒,方便混合幾種不同質感既食材入口,而且混合左醬汁之後仍然品嚐到刺身新鮮的味道,估唔到咁好食~正😍

適逢當日係The Mussels 新開業期間,叫左款青口料理仲送每人一杯西班牙有氣酒Cava一杯,我就仲好易入口,同朋友傾偈一路嘆酒真係好Chill呀
2021-12-08