2022-12-10
周末與朋友係沙田踏完單車🚴,大圍還車,之後佢話不如飲杯靚咖啡,跟住就帶咗我嚟呢間小咖啡店,裝修簡約,牆壁白色,感覺舒適。✨皇家伯爵茶窩夫$65窩夫外邊做到脆脆哋,好輕身,味道微甜又帶清新嘅伯爵茶🌱香味,仲配有一小勺焦糖可以自己加上去,想甜啲又得,自己控制,再加埋凍冰冰嘅雪糕,配搭得非常好味。☕️Shakerato $50Shakerato 冰搖咖啡,係冰塊配上特濃咖啡,喺雞尾酒調酒器內加上有節奏的手搖撞擊,令咖啡產生一層細緻泡沫。呢度嘅Shakerato 泡沫非常豐盈,佔咗成杯體積大約五分之四,口感非常 foamy 非常輕身,味道細緻。🍶️Hand Drip $88ColombiaEl VergalGesha Anaerobic Natural標貼介紹話有呢啲清香味:Floral, Passssion Fruit, Guava, Juice like,又真係似乎飲到聞到,總括嚟講味道低調、樸實、清雅。呢間小咖啡店感覺溫暖,我哋見到有朋友相聚喺度傾偈,又有文青喺度睇書📖,真係傾偈同嘆咖啡嘅好地方。
✨皇家伯爵茶窩夫$65
☕️Shakerato $50