2022-05-06
今日同老闆一行3人食lunch,諗住試返呢間既熟食lunch,點解要著重係「熟食」?因為中過伏囉😂第一次幫襯係因為想食既印度餐廳無位,誤打誤撞搵到呢間!第一次試大家都好保守,都係叫吉列豬扒,燒魚,雞扒咁,意外咁大家都覺得好食,就話下次可以黎試刺身壽司🍣 第二次,老闆叫左個中等價之上既壽司set,同事就叫左個刺身井,我因為個日唔食得生冷野,所以叫左西京燒,就係咁避過一劫😂估唔到一個幾百蚊既壽司set,居然有蟹柳同青瓜卷😌👍🏻我真係差啲笑出黎🫣其他刺身只睇色澤都知唔新鮮,我偷偷望左一眼老闆,佢好明顯係嫌棄樣,嘴刁既佢肯定知自己中左伏,所以做細既唔敢再多講啲咩🙈我同事既刺身井就唔洗多講啦😅所以今次第三次再黎試返佢既”熟食”,因為岩岩放寬左4人一枱,出面lunch係人山人海,所以我地行緊去既時候都打電話問下有無位先😅但其實係多膠魚,諗多左,座位唔多,但都只得3,4枱客(加埋我地),打電話問有無位,個女職員仲要扮好full booking🙄真係生意策略不過今次未食就比個肥女人激死,去到見無人,我地咪自動波掃安心同針卡囉🙄掃完個肥女人出黎,肥女人:掃左安心針卡啦嘛?我地:係呀,我老闆電話都比埋佢睇
我同事既刺身井就唔洗多講啦😅
肥女人:掃左安心針卡啦嘛?
我地:係呀,我老闆電話都比埋佢睇!
肥女人質疑咁話:安全無紅色架嘛?我信你架啦!
又要問又要唔信係咩玩法?🙄
我話:你咁緊張,你咪同我地掃一次囉!
肥女人就開始依依哦哦:緊張架,一陣比人捉到要罰架,要停業架!
咁驚你咪企個人係出面門口睇住囉,再唔係咪比你掃多次囉🙄🙄
入到去見到有一枱客,我地就被安排係呢枱客既後面,就係咁一餐受罪既lunch開始啦🙈🫠
原來呢枱客係佢地老闆既朋友,個老闆企係度同佢啲朋友有講有笑,原本係無傷大雅,但聲浪愈黎愈大🥹
呀老闆,你其實知唔知你間餐廳個樓底好低,啲聲好應架?
你又知唔知你間鋪好細,我同你班朋友張枱只係背住只有一紙之隔?
最後聽到話連個主廚都出埋黎吹水,好奇望一下👀
主廚?😨日本餐廳主廚?😰你話茶餐廳主廚都有人信,講野言行粗聲粗氣,個身裝束真係唔似一間日本餐廳既廚師囉😓我究竟食左咩?睇左咩?
最後得出結論:呢間餐廳係以自己友為先,唔係以客為本,事關我地向肥女人反映好嘈,
肥女人話:無辦法,sorry(輕挑語氣)🙃
其實都預料之內,事關一間正常正規既日本餐廳係唔會咁樣騷擾客人用餐,而且連個餐廳老闆都黎埋一齊癲一齊嘈嘈閉🤷🏻♀️就知佢要係朋友面前威,眼球只有朋友👀間餐廳根本唔係招呼客人,係招呼佢個啲朋友🤷🏻♀️
不過我唔明點解你地有房,你唔招呼你班朋友入去嘈呢?🤷🏻♀️係咪你班朋友唔想除鞋入房🤨對腳……🫢
餐廳老闆如果你有幸見到呢篇食評,解答下😊
本人第一次打咁大篇文😉老闆你有福啦
By the way,都要讚下既,你杯檸水好好飲,檸檬好新鮮呀😌