2022-06-20 292 瀏覽
其實疫情後這幾年,好多食肆都好注重衛生,好耐未見過咁令我作嘔既店。第一次黎,叫左個柚子雞烏冬,味道不錯,但食食下見到條頭髮,諗住都唔出奇既,而且我唔肯定係自己既定係廚師跌落既,冇出聲就咁拎走條頭髮,將附近既雞撥開一邊繼續食剩下的。再食左兩啖,發現食緊果舊雞同堆柚子醬中間纏住好幾條頭髮,我再冇辦法覺得頭髮好少事出街食唔出奇,因為佢堆纏髮太令我嘔心,加上咁纏住既肯定唔係我既,而係煮食時纏上的。🤮我話俾店員聽,佢問:咁要唔要換過盤俾你?我話唔駛佢就走左去。我心諗唔好意思都唔使講聲?雖然我唔會因此多/少緊塊肉,但會覺得:1. 店員係咪成日遇到呢種情況所以習以為常?2. 店員係咪以為我想呃過盤雞食?而且堆髮雞咁核突我嘔雞張紙巾都掉埋落去,唔收左佢唔通俾我繼續食?之後我見佢帶住執盤同清潔抹枱既手套去將一堆檸檬切片由大盆手拎去細盆,其實用夾會唔會衛生d?時間都唔差兩秒。反正我見呢間野衛生意識低但好多人去食,我俾劣評大概都冇影響,就決定將件事寫出黎。人生第一次寫食評,唔係講笑,唔發生係我身上我都冇諗到食野見頭髮(堆)會反胃左成日而家晚餐都唔想食。

1. 店員係咪成日遇到呢種情況所以習以為常?
2. 店員係咪以為我想呃過盤雞食?

2022-06-20
午餐