2020-12-01
返工前約了幾個同事午餐,餐後平常我哋會去嘆咖啡,之前見呢間新開美國肉桂卷咖啡店在商場打廣告,提起大家都有興趣買來到飯後甜品,去到在商場一角,外觀幾討喜,淺木高腳椅,玻璃櫃枱放滿肉桂卷,賣相吸引!座位真的很少!因為第一次幫襯,同事們都有很多問題睇下有無套餐,點落單可以最抵之類嘅問題,店家派出一位男店員解說(當時店內不斷有客人幫襯中,雖不是排長龍,都幾繁忙架)決定到食品落單後俾錢後,店員超快速包好比我哋,又講清楚要食時加熱嘅方法超喜歡藍色紙盒嘅配色,很亮眼,大嘅肉桂卷是獨立一個盒,再加上啡皮紙袋,有風格(沒有快餐廉價感)首先我要講明,我不喜歡肉桂味,又不喜歡焦糖類甜品,而今次只係嘗新回到辦公室用微波爐加熱後,切細件分享!Caramel Pecanbon經典焦糖胡桃卷($46)麵包加熱後軟熟,麵包圈夾雜焦糖+核桃肉,核桃肉落得夠(至少切完細件大家都分到核桃)脆口,增加卷嘅口感,焦糖很甜,整體okChocobon經典朱古力卷($42)麵包加熱後軟熟,麵包圈夾有朱古力醬,面仲滿滿的白糖漿及朱古力漿,落得太多增加膩口感,很甜很甜,對我來講太甜Caramel apple($46)無食嘗新並無改變我對
回到辦公室用微波爐加熱後,切細件分享!
Caramel Pecanbon經典焦糖胡桃卷
Chocobon
Caramel apple($46)無食
嘗新並無改變我對焦糖或肉桂嘅觀感,對我來講係一個麵包甜卷,價錢又略貴,同價錢我會食精緻西餅!