2015-02-01
我住响西環,每日都會經過第三街!阿元來了開咗大概只係兩三個禮拜,但係對我嚟講,簡直係西環奇境,我從未見過西環有餐廳可以咁人潮洶湧澎湃㗎!每當午飯時間經過,啲人多到企埋出馬路,下午茶時間都座無虛席,而晚飯時間呢,索性截人關閘,門口貼咗張橙色紙,寫住「賣完了!」。我諗可能裝修比較有特色,我時不時經過都見到有小朋友「螺」爸爸媽媽要入去食嘢,好得意!其實响阿元來了裝緊修時,我已經有留意第三街呢度會開間台灣嘢,不過作為空姐嘅我,經常流連台灣各大小夜市,最初又點會有期待吖,到而家見到場面咁噓陷,唔試吓,又點對得住自己個胃呢!況且又可以多個話題同朋友傾!言歸正傳,呢日行過嘅時候大概係下晝三點幾,我哋兩個人,好快就可以入到座!門口個四眼叔叔好殷勤,仲有個操台灣腔嘅姐姐帶位。咦~原來唔止帶位姐姐操台灣腔,連廚房個肥哥哥同整珍珠奶茶個妹妹都操台灣腔,即時加分啦!Open Kitchen 個裝橫整到同夜市嘅檔攤一模一樣,我開始滿有期待,覺得可以食到台灣味道!點菜紙上嘅選擇雖然唔算多,但好多嘢出面好少見,譬如四神湯、雙旦煎、麥克雞塊、甘梅地瓜等等⋯有煩台灣腔姐姐好有耐心咁逐一解答。最終我哋點咗魯肉飯、蝦仁煎、
點菜紙上嘅選擇雖然唔算多,但好多嘢出面好少見,譬如四神湯、雙旦煎、麥克雞塊、甘梅地瓜等等⋯有煩台灣腔姐姐好有耐心咁逐一解答。最終我哋點咗魯肉飯、蝦仁煎、鹽酥雞、皮旦豆腐同四神湯。點菜紙上寫住,每叫一個正餐加十蚊就有嘢飲,出示學生證仲有九折,都真係幾街坊價!
第一道上枱嘅,竟然係一隻放响鐵板上嘅雞翼,正想話我哋都冇叫到雞翼時,就發覺原來隻雞翼係假㗎,只係用嚟扎住張單嘅模型!真係幾可亂真!好盞鬼好跳皮!
魯肉飯終於出場啦!一條條嘅魯肉正站在珍珠米上同我打招呼,唔肥唔瘦剛剛好,味道比我响台灣食嘅有過之而無不及!其實我响台灣見到嘅,都係肉燥飯居多,一條條肥瘦肉分明嘅魯肉,已經買少見少㗎喇!我俾滿分!
個皮旦豆腐最有趣,正路嚟講,皮旦就係皮旦,豆腐就係豆腐,邊諗到會有人咁有創意,將佢哋搞爛混埋一齊,老實說,賣相真係麻麻,不過味道出奇地夾,我哋清晒!
輪到個四神湯,台灣腔姐姐放低時講咗一大渣藥名,我淨係聽到好似有當歸同薏米,就眼所見,浮咗幾舊豬大腸!我本人都好食得肥膩吓,尤其是豬大腸越肥越香,唔肥就唔好食!個湯飲落藥材味唔太濃,但充滿豬腸嘅獨有香味,我鍾意喔!
鹽酥雞亦都好精境喎!首先佢嘅顏色唔深,呢個好緊要,一間餐廳係咪有良心,係咪用心制作,睇佢嘅油炸出品就知!顏色唔深代表冇用萬年油,代表呢間餐廳寧願不惜工本都唔想食壞人!讚!至於味道呢,佢嘅調味料唔太咸唔太辣,啱啱好但係又好香口好惹味!旁邊條金不換本應係裝飾,但係唔知點解又好好食喎,真係奇怪!塊雞外脆內滾,證明係即炸!入口唔肥膩,墊底張吸油紙唔太油,即係廚師好有經驗,油溫控制得好好!
最後係個蝦仁煎,食開都係蚵仔煎,蝦仁煎其實第一次試。隻隻蝦都好大隻,有成七八隻咁多,真係冇欺場。因為我鍾意食海鮮,蝦同蚵仔我覺得一樣咁好食,裡面有旦有A菜,充滿濃濃台灣味!
食飽飽見好多人周圍影,我都唔執輸影埋一份,呢度裝修真係好有心思,外面平台有個幸福里公佈欄,又有霓虹燈加檳榔攤,牆上用油漆噴滿廣告,真係好似置身台灣嘅民居!