2010-08-19
本身對地方狹窄兼風景欠奉既mobar印象一向一般。今次來afternoon tea全因被chloeXmobar吸引而來的。服務質數真係一蚊Tips也不值。早兩日book左檯,但watiress 竟然比左個門口最出第2張檯我。更氣憤的是當時整間mo bar 只有3檯人,在完全唔full 既情況下都不給予顧客好一點的位子,未order都一肚氣! Waitress 往後的服務亦甚為鬆散。整壺茶喝完很久了,還不見waitress主動為客人加水。過左好耐之後先好不容易等到waitress 加水。茶點了landmark mandarin oriental blend。本身鍾意濃味黑茶會覺得OK的。但因為等了很久才有人替我加水、茶焗得不夠時間下,當我喝第二壺時味道已變得很淡了。可見食物質數跟服務是相輔相成的,茶葉多靚,以咁樣既服務質數怎能泡出令人滿意的茶呢?友人則點了chamomile tea,味道還可。食物方面當然叫了chloe inspired afternoon tea。Teaset 係以floor stand 上的。但每吃一層都要親自把floor stand上整層的食物連碟取下。這樣不但做成
食物方面當然叫了chloe inspired afternoon tea。Teaset 係以floor stand 上的。但每吃一層都要親自把floor stand上整層的食物連碟取下。這樣不但做成食客的不便,更會令本身排得靚靚的食物亂得東歪西倒的,破壞美感。
鹹點基本上毫無特色可言,亦不見得配合了香水的主題,令人失望。當中以crab cake 最難食。蟹肉與加入的橙香總是格格不入,有點兒畫蛇添足。個quiche 同iron stake OK,Foguasse一向唔鍾意食,不作評論。
Scone 食完睇返Menu先知原來加入左薑味,唔講唔知。淨係記得d scones 黐實隻碟,令人吃得狼狽。
甜點的litchi mousse cake 、macaroon和pain de gene 就地較似match過香水啦﹗litchi mousse cake沒有看上去那般過甜,味道跟外形也十分「chloe」。淡淡raspberry 香的Macaroon據說加入了玫瑰花瓣,算是找到一點「chloe」 的影子吧﹗pain de gene 味道清香,少甜不會吃膩,幾好。Chocolate cake 跟 lemon cake 就冇乜印象。
總體而言,整個tea set 只有某幾樣甜點比較緊貼主題,辜勿論甚麼鹹點經過悉心配搭、先吃鹹或甜也不會影響味蕾之說了。但在有得收下小小的chole gift 的前題下,還是令人開心的。