2018-05-12
喺太古城探完朋友,睇完剛滿月既小B,懷住開心既心情尋覓吓晚餐既地方。行吓行吓原來呢度都開左京林屋喎! 入面和式既裝修,以淺色木材,簡潔既線條為主調,好舒適既感覺,二話不說就入左去啦!我地坐梳化位置,睇睇menu,就比鰻魚飯吸引住。京式鰻魚飯厚厚既鰻魚,肉質有彈性,好有咬口,有一層幼幼既蛋絲遮蓋住焙茶飯,珍珠米粒粒分明,相當滋味。我有個怪癖,遇上好味的,餸會留一半最後食。今次又係咁先一小口鰻魚伴飯慢慢品嚐。定食配有麵豉湯,不過咸左少少~林屋和食料理賣相精緻,四小格,分別有八爪魚沙律,蛋圈,木耳絲帆立貝小女子,魚餅,仲有主角鯖魚,魚都煎得好香吖甜品時間啦!呢樣又想食,果樣又好靚咁,諗左一輪最後揀左 香港限定芭菲每次見到芭菲杯都特別興奮,同長匙羹慢慢食到落底,好滿足!先嚐抹茶雪糕, 好幼滑,抹茶味香,又不失奶味,分量都幾多食極都有咁。下面一層一層~有脆米通,白玉丸子,蕨餅,寒天,仲有紅豆蓉唔甜,唔會遮左抹茶香味焙茶芝士蛋糕焙茶雪糕球味道清新溫和, cheesecake 有輕輕來自芝士既咸味,略帶茶香,好有層次~最後點了玉露玉艷,清一清味蕾~店員送上一盤茶具, 仲教我地如何品嚐。先將熱水倒仕進
我地坐梳化位置,睇睇menu,就比鰻魚飯吸引住。 京式鰻魚飯
賣相精緻,四小格,分別有八爪魚沙律,蛋圈,木耳絲
帆立貝小女子,魚餅,仲有主角鯖魚,魚都煎得好香吖
焙茶芝士蛋糕
最後點了玉露玉艷,清一清味蕾~
店員送上一盤茶具, 仲教我地如何品嚐。
先將熱水倒仕進茶海,目的係攤涼點,太熱既水會破壞茶既質素,
之後將水倒入茶碗,再倒進茶杯享用。
呷一口茶,帶點海苔味道,好鮮味
一份茶可以沖3次
而店員已先為我們沖了第一次~
飲過3次後,加入柚子醬油品嚐茶葉
食落感覺有點似幼嫩既菠菜,初嘗呢個食法幾得意!
初時以為只有抹茶出色,原來咸食都唔錯。加埋呢個品茶體驗, 好完滿吖!!