2018-07-31 855 瀏覽
大時大節同長輩食飯 ,傳統中菜一定係穩陣之選。但食得多都幾悶,今次一行六人揀左古琴雅苑,貪個名優雅別緻,菜式大致係經典穩陣野,類近上海婆婆/小南國定位。一開波就嗌左個節日六人餐,咁食中菜都唔預佢逐碟逐碟上,實係上到成枱都係,係估佢唔到唔跟次序到一個點係食到中後段先上「古琴全家福」呢道湯,仲要限時2粒鐘,食得都幾趕。前菜係「精美四小拼」及「松花皮蛋拌豆腐」,刀工唔錯,選擇亦多,大家可以每樣試d,調味都正常,唔會過咸。接住落黎就係萬眾期待既「北京填鴨」,姐姐係你面前即刻片皮,好細心地分左2碟,等大家唔洗爭崩頭。食落肥瘦適中,有鴨香,配菜有比較少見既哈蜜瓜,幾盞鬼。之後就係相對大眾既主菜,「乾燒黃魚」、「賽螃蟹」、「獅子頭」、「十三香農家雞」以及「木桶包菜飯」。老老實實6人餐黎講真係太多,食到中段大家都已經好好好好飽,而在座咁多位亦絕非細食之人,最後為左唔打包,大家都係監粗倒落個口度。以一般酒樓黎講呢個份量隨時係一席份量,我寧願店家減少1-2道菜、或者全部少d份量、減下價,再唔係大家起碼7-8人先好叫6人餐,如果唔係做硬大嘥鬼!縱使我地飽到kai,但個甜品-腰果露實在太香太好食!!!唔係沖粉

古琴全家福

精美四小拼
松花皮蛋拌豆腐

北京填鴨

乾燒黃魚

紅燒獅子頭

縱使我地飽到kai,但個甜品-腰果露實在太香太好食!!!唔係沖粉,質地係比較稠身,食到一粒粒腰果,好香濃好好味!呢種幸福既感覺就好似食利苑食到最尾一定要用杏仁茶做結尾咁圓滿。埋單人頭約$300位,食到呢個質素、咁多菜式,我覺得都不錯啦!唯一係座位唔算方便老人家出入、食得太急趕都唔岩老人家慢慢坐,如果係要帶長輩黎,要考慮多少少。
腰果露
2018-06-23