2019-08-31 1301 瀏覽
今日去尖沙咀訂月餅,突然收到朋友電話約我到尖東食飯,既然咁近我當然應約!朋友帶我去佢經常返工食午餐的越南餐廳,佢話又平又抵食!講到咁好,令我充滿期待!!餐廳位置十分方便,地鐵P3出口直行不用1分鐘已經到達!餐廳環境寧靜舒適,裝修充滿著越式風格,燈光調教得暗暗地幾有氣氛,雖然餐廳不大,但坐位寬敞,不會有侷促的感覺,令人坐得好舒服!餐牌有好多不同種類的菜式,每一款的圖片都影得好吸引!包括有是日推介,小食,沙律及米紙卷,廚師推介主菜,越式河粉及檬粉,越式飯及三文治,飲品!經過一輪苦惱的選擇,我們決定點一款是日推介,一款小食,主菜,檬粉和2杯飲品!<原味焗蠔> 大大隻的蠔肉肉質結實,清甜而爽口,味道鮮明,非常肥美,還附上自家製醬汁,蘸少許醬汁又有另一番風味!<大娘小食拼盤> 有蒸粉包,炸蝦餅,炸春卷和炸雞翼!!粉包和春卷都是自家製,製作得精緻又吸引!呈透明的粉包皮超薄又軟滑,內裡包住了肉碎,木耳,甘筍,香葉等餡料,十分豐富! 春卷用米漿造,炸得非常香脆,但唔會好油膩!蝦餅炸至金黃色,外脆內軟,香口彈牙! 雞翼嫩滑多汁,唔會炸得好乾身,外層鬆脆,食到牛油香!再配搭

原味焗蠔

原味焗蠔

<大娘小食拼盤> 有蒸粉包,炸蝦餅,炸春卷和炸雞翼!!粉包和春卷都是自家製,製作得精緻又吸引!呈透明的粉包皮超薄又軟滑,內裡包住了肉碎,木耳,甘筍,香葉等餡料,十分豐富! 春卷用米漿造,炸得非常香脆,但唔會好油膩!蝦餅炸至金黃色,外脆內軟,香口彈牙! 雞翼嫩滑多汁,唔會炸得好乾身,外層鬆脆,食到牛油香!再配搭甜酸醬及泰式辣醬,非常好味!!
大娘小食拼盤

大娘小食拼盤

<越式烤雞> 雞有半隻份量,金黃色的外皮食起來脆卜卜,肉質鮮嫩卻不油膩,很香很入味!雞肉鹹鹹地再配上醬汁一齊食,非常惹味!!
越式烤雞

<大娘皇牌火車頭> 有生牛肉,牛展,牛筋,牛丸和牛柏葉,材料非常豐富,份量十足!香濃但唔會好咸的湯底加上九層塔,洋蔥絲和芫荽,更加突出湯底的味道,河粉幼滑彈牙!真係越食越好味!
大娘皇牌火車頭

大娘皇牌火車頭

<珍多冰> 為珍多冰特別調製椰漿的味道香濃,甜度適中,唔會好膩,內裡加入了綠色粉條,綠豆,糯米等配料,可以一邊飲一邊食,真的不錯!
珍多冰

<越南滴漏咖啡> 獨有的越南咖啡壺以滴漏式慢煮,咖啡在滴漏壺逐滴落下,大約10分鐘後,一杯香味濃郁,甘香醇厚的咖啡便製作好!再將冰塊放入杯內,冰涼清爽,非常好飲!
越南滴漏咖啡

今晚食得好滿足!!有機會會再來試試其他招牌菜!
  • 原味焗蠔
  • 大娘皇牌火車頭