2018-02-22 22 瀏覽
舊同事text 我話公司想派佢去第三世界做開荒牛,問我點睇。我只能答佢,即刻出來啤啤佢先講啦⋯⋯然後我地沿著太子酒吧街,逐間逐間探索,想搵間好坐又唔太嘈的,可以慢慢傾。俾我哋發現呢間Lava 好似唔錯,就佢啦!入去即刻叫左my favourite1664,朋友叫左支Asahi ,happy hour 抵飲啲,都係$58 同$32 咋。「咩形勢,快D講出嚟大家分析下?」「是咁的............」原來朋友的公司想派佢去緬甸開新廠,貪果邊政局開始穩定,又有一帶一路照著,商機無限遍地黃金。公司希望佢能夠留喺嗰度兩年,幫手set up個場,train好曬人。事成之後,再決定佢到底繼續留喺嗰邊幫手定係回流。呢兩年當然係升職加薪,兩年後仲有酬金。佢公司開出的條件,尚算優厚。只係我朋友未去過果邊,唔知咩環境,佢知我去過所以問我意見。原本喺度打算飲兩 round,再轉場去第二度食晚餐。點知呢個時候聞到隔離枱傳來串燒的香味,引死人。有大杯酒豈能冇大塊肉?於是我哋又攞張卡來 tick tick 先, 見到價錢唔貴喎,tick 吓 tick 吓好多了,是旦啦實食得曬既。呢餐廳環境真係唔錯,全晚播住廣東
我只能答佢,即刻出來啤啤佢先講啦⋯⋯

「咩形勢,快D講出嚟大家分析下?」
「是咁的............」

呢餐廳環境真係唔錯,全晚播住廣東歌,好有卡拉OK feel 。 餐廳格調好得,又夠開揚,座位好闊落,啱晒我哋吹水。

於是我哋有傾下佢對未來嘅期望,如果唔過去發展,留喺香港又有啲咩可以搞作。老土啲講句,該奮鬥的年齡就唔好選擇安逸啦⋯⋯

呢個時候,我地order 左既串燒已經上枱。嘩!真係好壯觀喎!

串燒
椒串牛柳 - 大件夾抵食,有牛味,唔韌

燒牛舌 - 好香牛脂味,但係略為切得碎左少串燒少,唔夠咬口
孜然羊串- 調味重手左少少,但都食到有羊味
燒雞全翼 - 熱辣辣,小小辣好吊味,有驚喜,食完想encore, 必食 !

大蔥雞串 - 大蔥同雞肉都good, 唔鞋夠淋夠入味
燒雞腎 - 爽口、彈牙、入味

珍寶松葉蟹棒-好大條、甜甜地、抵食

櫻花蝦餅 -外表似炸蝦丸,食落幾好,有蝦味

磯燒海螺肉 - 好香、好爽、好正

蒜蓉澳洲茄子- 份量不少,仲鋪滿粉絲,茄子燒得好香好入味。可能澳洲茄子真係唔同啲,特別鮮甜喎!

燒韭菜 - 韭菜有點韌,可能燒得耐左

我同佢分析完形勢之後,佢決定接受個 offer 去博吓 。其實果邊民風純樸,雖然有難民,但主要影響邊境啫,城市入面都算安全架。反而主要係食同住,水準一定同香港或者其他東南亞國家差一大截。嗱!呢啲咁正嘅串燒,響嗰邊就未必有得食㗎啦!食材都唔同啲啦,不過你放假返香港咪可以再約我嚟囉!

咪諗咁多啦,今日咁高興,就嚟多round 啦!