2019-02-11 760 瀏覽
朋友為同我慶祝生日在正日星期六食brunch。而家灣仔地鐵新出口D直達利東街,一路行上去已好開心,經過新的商場,好舒服又多靚舖睇嘢。Blue Brick Bistro 好近地鐵出口,條利東街好多節日裝飾好有氣氛,個人都份外開心。brunch係Semi-buffet,有一張排得靚靚的Salad bar同熱湯,主菜有好多選擇,有素、牛、豬、雞、魚、蛋、意粉、French Toast等,見到已經好想食。$298的brunch,沙律多款同賣相好靚,三文魚捲到好似朵花咁。另有海鮮沙律、cold cuts凍肉、讚岐烏冬、蟹子沙律等,熱湯是粟米忌廉湯。之後有生果及甜品盆也屬buffet枱食品。餐飲推介cappuccino👍👍😋😋 還有一塊曲奇及一件蛋糕卷,如果買條卷都坐位有露台騎樓,可以望到利東街這條改建後好熱鬧同好有節日氣氛的街景。天氣冷時有暖爐可以開住照坐。Salad bar每樣食物都以精緻為前提,其中我最欣賞三文魚捲成的花,好精緻亦好味。👍👍😋😋忌廉粟米湯無乜特別,當天天氣凍故可熱暖一下。甜品盆有兩款, cheese cake同chocolate cake. 我覺得屬一般,勝在賣相靚,食得開心

忌廉粟米湯無乜特別,當天天氣凍故可熱暖一下。

甜品盆有兩款, cheese cake同chocolate cake. 我覺得屬一般,勝在賣相靚,食得開心同覺得好味啲。

主菜有好多嘢揀,大家如果睇過我的食評可能都知道我係Egg Benedict迷,Blue Brick Bistro 都有,仲有三種味道揀,我選了asparagus蘆筍配三文魚,另外兩個選擇忘記了,好似係傳統的煙肉,另一款好似係素。好味推介。呢間餐廳其中最吸引我的就是賣相好靚好精緻,令人自然開心興奮起來😊😊

朋友選了Roast of the Day燒春雞,份量足賣相靚就唔使講。

除salad bar有生果同甜品盆外,仲包個南青山蛋糕卷,在餐廳樓下的餅店都有賣,都成舊水一條,有原味、抹茶、奶茶,我們要了原味同奶茶味,老實說我們食不出奶茶味,我覺得蛋糕卷味道一般。

餐飲不用加錢轉cappuccino,梗係整返杯啦,推介👍😋

總體係氣氛好得不得了,好似去左旅行咁,又有靚街景,嘢食味道好,賣相直程令人心花怒放,服務好attentive。呢餐慶生好開心。😊😊 好正的一個星期六brunch, 推介。👍👍

Semi-buffet Brunch的salad  bar
Semi-buffet  brunch的salad  bar
Semi-buffet  brunch
Egg  Benedict  with  asparagus  and  salmon
Roast  of  the  day  燒春雞
Brunch包的蛋糕卷