2007-06-27
星期五晚, 完了149已經十點. 當然, 這個係標準完場時間. 不知是誰發起, 總之就來了個臨時宵夜局. 一行六人行來這裡, 其實都幾遠. 三男對三女, 打對面坐.十點後係大減價, 六個人, 叫了一大堆食物, 總算吃得完. 當然氣氛先係最緊要, 一邊燒一邊傾, 都讓大家高高興興的過了一個晚上.特大牛胸腹大皿盛合: 8分, 先要了個特價的大皿盛合, $188, 有七樣食物. 果味牛胸腹: 果味其實好淡, 但牛肉係幾靚.阿拉斯加長蟹腳: 搞了一大輪, 都分吃了小小, 燒過後的長蟹腳仲有鮮味, 當然我會覺得永利/巴黎的任食更加新鮮同美味.鹽燒牛舌: 好爽口, 鹽的份量剛好.柚子楜椒豬頸肉: 唔係好食到柚子楜椒味, 定係我地驚豬頸肉唔熟, 燒太耐燒到乜楜椒味都無?意大利香草雞腿肉: 加了香草的雞腿肉, 燒起上來更加惹味.盛八鴨胸: 用上店名的鴨胸, 好似係一般, 老了點.蜆: 無食到, 吃了的, 話我知乜味?$188可樣樣試點, 都算係幾抵食的. 另外再叫了幾樣食物.盛八腸: 9分, 吃了一件, 係相當辣, 都幾入味, 幾有咬感. 見大家食得津津有味, 應該很滿意吧.鵝肝鴨胸卷伴藍莓汁: 6分
果味牛胸腹: 果味其實好淡, 但牛肉係幾靚.
鹽燒牛舌: 好爽口, 鹽的份量剛好.
意大利香草雞腿肉: 加了香草的雞腿肉, 燒起上來更加惹味.
盛八鴨胸: 用上店名的鴨胸, 好似係一般, 老了點.
蜆: 無食到, 吃了的, 話我知乜味?
鵝肝鴨胸卷伴藍莓汁: 6分, 一燒之後, 鵝肝跟鴨胸卷馬上分家, 鴨胸肉味一般, 鵝肝當然不是煎鵝肝的味道. 最有趣還是藍莓汁, 係燒完先點, 定係點完先燒? 定係都無乜所為, 都係食唔到甚麼藍莓味.
奇怪的組合. 森美移動?
赤味嚼黑豚軟骨: 6分, 熱食的, 叫黑豚軟骨, 但肉質麻麻, 有點老.
牛肋骨肉: 7分, 揀了燒汁牛肋骨肉, 比較細碟的, 並始終不能跟莊園的比, 麻麻入味, 肉質只係一般, 有點難咬.
豬頸肉: 8分, 揀了秘掣燒汁豬頸肉, 這個燒汁比柚子楜椒突出同入味, 豬頸肉爽口.
特選厚切鹽燒牛舌: 7分, 厚切的口感反而不及普通的, 定係我們很難控制火侯, 感覺上都係普通的比較好.
雜錦有機蔬菜: 8分, 見無菜食, 又叫了碟雜錦有機蔬菜, 要放在個錫紙盤上, 加上牛油再燒, 阻隔之下, 火力明顯有限, 真係等極都無得食. 由於時間關係, 最後都係直接放上爐燒, 換來的後果係好快燒焦.
要叫而樣要預留充足時間. 之於燒菜的味道就還不錯.
De Amber: 8分, 半價飲品, 見姊妹們要了可樂, 幾位男士當然要點酒精. 我要了De Amber, 有shochu, lychee liquor同green tea, 都幾清涼的感覺, 綠茶味幾出.
味道不算是最好的, 但幾經濟, 一大班人來吃都吃得過. 食到十二點幾, 匆匆趕去火車站.