2016-01-20
今晚四個傻婆又出嚟食飯吹水, 我見好耐冇食過上海菜. 又係太古睇完戲. 所以就揀咗太古城王家沙. 店舖好大好光猛. 不過可能人客不是太多. 所以環境好寧靜, 比我感覺好舒服. 不過, 可能我地四個太嘈, 好似成間餐廳只係聽到我地四個把聲. 仲要讚吓職員. 每個都好有禮貌. 個男經理仲好細心. 因為見我朋有抹鼻, 就攞咗好幾張紙巾比佢. 所以值得一讚. 仲有就係餐廳的裝飾好特別, 牆壁用餐具做裝飾. 吊燈就用茶壺, 所以真的不得不影相. 因為真係好靚, 好特別. 醉嘉美雞, 酒味剛剛好, 而且雞肉好嫩, 又好滑. 唔知係咪嘉美雞嘅特點呢!(因為我未食過嘉美雞). 美味燻魚, 糖腊汁做得好好, 唔會太甜而影響整碟餸嘅味道. 燻魚好滑. 完全唔 "鞋". 因為之前係其他店食過, 多數會"鞋". 所以王家沙這個餸要比LIKE. 韭皇炒鱔糊, 這條鱔應該係大鱔, 因為切咗一條條都見到好肥大. 好有口感. 韭皇又香. 不過醬汁過濃, 食第一啖OK, 但食落就比較咸. 蘇式鮮肉小籠飽, 皮薄餡靚又夠湯. 唔需要點醋都好好味. 王家沙咸秶飯, 滴滴式式, 一客有兩條, 四個人分剛剛好. 不過朋友見我
糯米裡面有豬肉鬆, 油炸鬼, 炸菜. 可能太過美味, 就算油炸鬼有少少硬. 都唔緊要啦! (不過要改進) 最後叫埋 甜品&飲品.
薑汁鴛鴦湯丸, 薑味夠濃但唔係好甜. 有一粒芝麻及一粒豆沙湯丸. 原本我話要芝麻的. 最後都係變咗豆沙. 就因為自己懶醒, 見到黑色就以為係芝麻 不過都oK好食. 因為重點係粉唔厚, 又唔太甜. 桂花酒釀珍珠丸子, 都係我第一次食. 最初怕酒味太濃而唔敢食. 但經朋友遊說之下, 就試了一口, 果然我係接受到, 而且有少少鐘意咗佢. 因為真係好香, 唔甜(因為我自己雖然超鐘意食 甜品, 但又唔鐘意甜品過甜的) 高力豆沙球, 這裡嘅高力豆沙球. 做得唔錯. 因為唔會只有空氣. 比較軟而有質感. 豆沙不會太多. 色澤又靚. 一份四個, 每人一個剛好. 清潤柑桔蜜, 不過最後嚟咗個菊花蜜. 唸住唔緊要啦! 不過, 實在太甜了. 我加咗四次水. 一杯變起碼3杯. 有點失望.