2017-03-19 209 瀏覽
嚟到呢間四季文昌,由地下走上去,樓梯佈置成書櫃咁,都幾特別。入面樓底幾高,陳設同一般火鍋店不盡相同,走嘅係新派路線。細心咁睇原來地磚印咗唔同花紋,仲有店名射燈做裝飾。餐牌用手繪圖案做封面,由裝修等等嚟睇,唔知係唔係想吸引多啲年輕人嚟呢?雖然佢哋嘅椰子雞鍋好馳名,但係睇餐牌個火焰龍蝦海鮮鍋好似更有睇頭,咁就試一試。鍋入面有原隻切件龍蝦、蚌同青口等海鮮,底下就有唔同嘅蔬菜例如係青皮南瓜、番茄、洋蔥、蒜蓉等等,店員會炒一炒先,將食材爆香。之後就點火,等啲火熄晒就加埋龍蝦海鮮湯嚟煮,大約五分鐘就食得。我先飲一啖湯,味道鮮甜,而且愈煮愈濃。海鮮方面蚌肉厚身、龍蝦嫩滑,當中嘅青皮南瓜亦都幾爽甜。我哋仲叫多幾款火鍋料嚟試,呢碟係紐西蘭雪花肥牛,肥脂分佈算平均唔過多,質感比較有嚼勁。安格斯牛小排,相對起嚟油花就仲均勻。口感軟嫩,我自己都幾鍾意。佐賀A5牛肉眼,大大一片幾有派頭,同埋切得薄身,用筷子夾起放入鍋度輕輕淥一淥就得。入口咬幾咬即化,食起嚟鬆化牛味出眾。南極小企鵝,小企鵝好似晌冰上玩緊咁,賣相可愛。叫呢個純粹貪過癮,所以都無太大期望,成品打得挺實,咬起嚟都幾有墨魚香。日本產地直送野菜籃,一籃已經
入面樓底幾高,陳設同一般火鍋店不盡相同,走嘅係新派路線。
細心咁睇原來地磚印咗唔同花紋,仲有店名射燈做裝飾。

火焰龍蝦海鮮鍋
我先飲一啖湯,味道鮮甜,而且愈煮愈濃。
火焰龍蝦海鮮鍋
海鮮方面蚌肉厚身、龍蝦嫩滑,當中嘅青皮南瓜亦都幾爽甜。
紐西蘭雪花肥牛
安格斯牛小排
安格斯牛小排,相對起嚟油花就仲均勻。
安格斯牛小排
口感軟嫩,我自己都幾鍾意。
佐賀A5牛肉眼
南極小企鵝
日本產地直送野菜籃
日本產地直送野菜籃,一籃已經包括海鮮菇、車厘茄、小松菜、娃娃菜等等,當中以雙色蘿蔔比較少見。
Mojito
火鍋難免會有少少熱氣,於是試咗兩款飲品。餐牌詳細列出cocktail嘅成份,呢款Mojito入面有冧酒、青檸、薄荷葉、糖水同梳打水,青檸同薄荷葉味道突出,清新得嚟酒味唔會過份濃郁,對女仔嚟講都唔錯。
Rainbow
Rainbow用咗伏特加、紅石榴糖水、橙汁、菠蘿汁同藍橙皮酒調成,外觀就好似彩虹咁七彩繽紛,味道有唔同層次。
佐賀A5牛肉眼
日本產地直送野菜籃